Vandalismia Vampulassa

04.09.2019 Armi Kaunisto

Olin töissä Vampulan terveysasemalla kuudella vuosikymmenellä vuodesta 1968 alkaen. Rakennuksen päädyssä kasvoi villiviini luoden viihtyvyyttä työntekijöille ja asiakkaille.

Kaikki edelliset kiinteistönhoitajat ja laitoshuoltajat ovat ymmärtäneet, ettei villiviini tuhoa mitään, kun se kasvaa rapatussa kiviseinässä ja sen kasvua on rajoitettu ikkunoiden ja ilmalämpöpumpun osalta.

Nyt tämä villiviini on tuhottu. Tuskin sen olemassaolo rapatussa kiviseinässä oli lain tai asetusten vastainen.

Villiviini ei mielestäni ollut hygieniasyistä poistettava. Rakennuksessa ei ole sisäilmaongelmia, olisin ne astmaa sairastavana havainnut. Villiviini ei myöskään uhannut potilasturvallisuutta. Ilmalämpöpumpun huoltoakaan se ei olisi haitannut.

Hävitysvimmaa olisi voinut purkaa seinänvierustojen ja piha-alueen pensasaitojen siistimiseen. Rikkakasvit rehottavat kuihtuneina jopa rappujen vierustoilla.

Mitään viihtyvyyttä lisääviä istutuksia tai kukkia ei terveysaseman pihapiiriin tänä kesänä tuotu, joten niidenkään hoito ei liikoja rasittanut.

”Kuuluukohan” kiinteistöjenhoitajien toimenkuvaan enää mitään Vampulan terveysaseman kiinteistön ja sen ympäristön hoitoon liittyviä tehtäviä, muuta kuin ruohon leikkuu delegoituna kausityöntekijälle.

Kuvasin hävitysvimman tuloksen 30.8.2019. Kuvassa näkyy myös hoitamaton pensasaita. Toinen kuva on otettu 28.9.2018 eli viime syksynä.