Epäkohtia äänenkäytössä

09.03.2010 Ei kuuro

Puhujat, luennoitsijat ja muut äänenkäyttäjät eivät aina ymmärrä, että heidän esityksensä on tarkoitettu kaikille läsnäolijoille. Järjestetään arvokkaita juhlia, luento- ja hartaustilaisuuksia, pidetään juhla-, muisto ym. puheita, mutta puhutut sanat eivät tavoita kuulijoita.
Tapahtuman järjestäjien luulisi huolehtivan siitä, että kuulemismahdollisuus olisi kaikilla, mutta tavallisesti he itse istuvat etupenkissä ja kyllä kuulevat. Toisin on suuren yleisön laita.
Puhujien pitäisi käyttää korotettua ääntä, sillä tavallisella puheäänellä puhuttaessa ääni hukkuu väkisinkin yleisön kuulemattomiin.

On kokouksia, joissa toimihenkilöt esittävät asioita vain ympärillään oleville. Kokouksien osanottajien puheenvuoroissa olisi äänenkäytössä myös toivomisen varaa.
Onhan meillä juhlahuoneistoissa äänen vahvistuslaitteita. Niistäkään ei ole apua, jos puhuva suu ei ole kohdistettuna mikrofoniin. Puhutaan liian kaukaa tai mikrofoni on sivussa, jolloin se ei voi ottaa ääntä. On myös puhujia, jotka eivät käytä äänen vahvistimia, vaan sanovat äänensä kuuluvan.
On ikävää todeta, että tilaisuuden jälkeen kysellään, mistä siellä puhuttiin. On äänen käyttäjien huolimattomuutta, elleivät puhutut sanat tavoita kaikkia kuulijoita, joille ne on tarkoitettu.
On toki niitäkin puhujia, jotka asian ymmärtävät, joten kiitos heille.