Juureton vaiko juuret on?

13.06.2018 Pipsa Vatanen

Tyttönimeltäni olen Olli, mutta nykyisin tottelen sukunimeä Vatanen. Olli-sukunimi johti minut usein vaikeuksiin. Puhelimessa olen lukuisia kertoja kuullut saman, vanhan vitsin: ”Kumpikos nimistä nyt olikaan se etunimi, heh heh”. Ehe. Ehe.

Vitsi ei ole enää moneen vuoteen naurattanut, mutta kymmeniä kolumneja olen nimestäni kirjoittanut. Usein mietin, että näinköhän mäkihyppääjä Harri Ollilla (ei sukua) on samoja ongelmia. Tai painija Petra Ollilla (on sukua).

Olen syntyisin Heinolasta, Apulanta- kaupungista, mutta sukujuuria löytyy myös Pohjanmaalta, Lappajärveltä. Olen pieni, mutta pippurinen. Ja se etunimikin on ihan aikuisten oikeesti Pipsa, eikä Pirjo, Pirkko, Piia tai Piritta.

Heinolasta tieni vei ensin Englantiin au pairiksi, josta puolestaan lensin Tornioon opiskelemaan viestintää. Koulun penkiltä mukaan lähti Keski-Suomesta kotoisin oleva mies.

Medianomiksi valmistuin reilut 10 vuotta sitten. Radiotoimittajana tein ensin töitä Lappeenrannassa ja Tampereella, kunnes printti vei mennessään. Sitten opiskelin vielä maisteriksi Jyväskylän yliopistossa, jonka jälkeen palasin juurilleni ja olin muutaman vuoden töissä Etelä-Suomessa. Sen jälkeen tie vei Keskisuomalaiseen, josta jäin äitiyslomalle muutama vuosi sitten.

1.6.2016 perheestämme tuli kolmihenkinen, kun poika syntyi. Esikoisen ristiäisten yhteydessä myös minä sain uuden sukunimen ja nyt kirjoitan ensimmäistä kertaa juttuja Vatasena (ja kyllä, ralliautoilija Ari Vatanen on sukua). Pirkanmaalle muutimme miehen töiden perässä.

Etunimikin on ihan aikuisten oikeesti Pipsa, ei Pirjo, Pirkko...

Monesti olen miettinyt, olenko”mistään” kotoisin. Olen liikkeissäni harkitsevainen ja hidas, kuten hämäläiset nyt tuppaavat olemaan. Perusluonteeltani olen utelias, kuten toimittajat usein ovat. Olen imenyt itseeni matkan varrelta monia murresanoja ja kotiseutulauluja.

Toisaalta olen varmasti malliesimerkki nykyihmisestä tai kiertolaisesta, jota työelämä heittelee. Oma mummoni muutti koko elämänsä aikana vain kerran. Minulle muuttoja on kertynyt kymmeniä. Nyt puolestaan olen tyrvääläinen, joka käy Satakunnassa töissä.

Lauttakylä-lehdeltä ja kesältä odotan paljon. Vilskettä. Vastuuta. Kiirettä. Kuhinaa. Painetta. Pitkää pinnaa. Upeita hetkiä ja uimaretkiä.
Kirjoittaja on Lauttakylä-lehden kesätoimittaja.