Ihana, kamala syksy

12.09.2018 Katariina Tuomisto - Lauttakylän lukion ylioppilas

Suomen ennätyksellisen kuuma kesä oli erittäin raskas kaikille kansalaisille, etenkin sairaille, vanhuksille ja lapsille. Kesä ei ollut enää perinteinen suomalainen kesä. Lehdissä ja sosiaalisessa mediassa annettiin erikseen valtuutuksia valittaa raskaasta kuumuudesta.

Koko kesän asiakaspalvelutyössä olleena, onnistuin näköjään silti kesän lopussa sohaisemaan herkkään paikkaan. Puhuin syksyn saapumisesta. Yhdessä asiakkaiden kanssa päiviteltiin kesän kuumuutta. Kuitenkin kun totesin syksyn tulevan ja odottavani sitä innolla, asiakkaiden hymyt katosivat kasvoilta.

Rasittava kesä olikin ihanaa lämpöä kun taas syksy kuulosti autuaan sateisen, räntäisen ja ikävän oloiselta.

Jäin miettimään miksi minun mielestäni kaunis syksy onkin muiden mielestä kaikkea muuta kuin positiivista. Merkitseekö syksyn saapuminen, koulujen ja työn alku, rutiinia vai vapauden riistoa? Tai sitten pimenevät illat ajavat sisälle viettämään aikaa.

En keksi syytä olla nauttimatta kauniista luonnosta ja rutiinien tuomasta turvasta.

Ulkoilla kuitenkin voi, se vain vaatii nyt enemmän vaatteita. Oma suosikkini on kuitenkin käpertyminen vilttiin sohvalle  seuraamaan tv-sarjoja.

Ehkä syksy on muistutus talvesta ja pakkasesta. Ajatus syksystä vie mielen talveen, joka muistuttaa pelkästään pimeydestä. Pimeys aiheuttaa useimmille kaamosmasennusta, ja sitä huomaa tarvitsevansa enemmän unta ollakseen virkeä taas aamulla. Väsymykseen ja unirytmiin vaikuttaa myös syksyisin ja keväisin kellojen siirto, joka sekoittaa meistä useimmat.

En siltikään keksi syytä olla nauttimatta kauniista luonnosta ja rutiinien tuomasta turvasta.

Lämpötilat ovat sopivia pukeutumiseen taas suomalaisille ominaisella tavalla: tummiin vaatteisiin. Talvitakkia ei kuitenkaan tarvitse vielä pukea  päälle.

Syksyisin pääsee myös nauttimaan suhteellisen edullisesti kotimaisista kausiruuista. Samaan aikaan on mahdollista valmistautua viettämään Halloweenia. Jos ulkomaalainen hömpötysjuhla ei miellytä, voi myös suomalaista kekriä juhlia. Sen jälkeen voikin siirtyä jouluvalmisteluihin sekä pikkujoulujen viettoon.

Nyt kun toistaiseksi näyttäisi olevan lämmin ja aurinkoinen syksy, on myös luonnosta helppo nauttia ja lähteä vaikka patikoimaan. Onneksi Huittisissa ja lähiseudulla riittää metsää, joten kaikki pääsevät nauttimaan syksystä!