Ruokaostoksista rakettitiedettä

10.01.2018 Katariina Tuomisto - Lauttakylän lukion ylioppilas

Vanhempien luota muuttaminen omaan talouteen on vaatinut paljon totuttelua. Tavallisen vessapaperin ostamisen lisäksi tulee ostettua tarvikkeita, joita ei olisi hoksannut hankkia ennen tarvitsemista: on huomattavasti helpompaa leipoa kaulimen kanssa kuin käyttää pulloa.
Siivoaminen sujuu, kun muistaa vaihtaa imurin pölypussin puhumattakaan kalusteiden kokoamisesta kunnollisten työkalujen kanssa.

Vaikeinta ovat kuitenkin ruokaa rakastavana ruokaostokset. Ilman ostoslistan suunnittelua päätyy vaeltamaan osastojen välille ja valitsemaan ainekset siihen kanakastikkeeseen ja pastaan. Tai italianpataan. Kotona huomaa, että salaatti jäi ja jogurtti unohtui.
Ruokaa laittaessa perusaineksista haluaa sen maistuvan jollekin hyvälle, ja meillä se tarkoittaa yleensä hieman enemmän mausteita. Joka kerta syksyn aikana avatessa maustekaappia iski todellisuus vasten kasvoja: mausteet eivät lisäänny sinne itsestään suolan ja pippurin viereen. Eikä haahuilevilla kauppareissuilla päädy ikinä tuijottelemaan maustevalikoimaa.

Tämän pohjalta havahduin miettimään miten muut käyvät kaupassa. Onko joku tosiaan niin tehokas, että muistaa kaiken tarvitsemansa ulkoa? Ostoslistan kanssa kulkevia kuluttajia kun näkee harvemmin. Ehkä ostoslista on puhelimessa, ja moni plärää sen takia puhelintaan kaupassa. Tai sitten muutkin ostavat suurin piirtein sen mitä tarvitsee.

Vaarana kauppareissuilla ovat heräteostokset.

Vaarana vastaavanlaisilla kauppareissuilla ovat heräteostokset, jotka harvemmin ovat hyväksi kukkarolle ja terveydelle. Ne saattavat kääntyä myös hävikiksi jääkaapissa tai unohduttaa sen, mikä olisi ollut järkevää syödä pois.

Tekstin perusteella kirjoittajan ostosreissut vaikuttavat rakettitieteeltä, mutta olen päätynyt teoriaan, jossa ostoslistat ja loogisuus kaupoissa säästävät taloudessa niin hermoja kuin luontoakin.
Opiskelijakin säästää pitkän pennin kuluttamalla kaiken ostamansa. Vaikka kaapeista ei löydy mitään naposteltavaa, on todellisen tarpeen vaatiessa helppo lähteä kauppaan eikä täyttää hetken mielihaluja. Suosittelen muillekin huolellista harkintaa ennen ostosreissuja, jotta jopa ruuan maustaminen onnistuu ilolla.