Mitäs ruokaa sitä tänään tekisi?

09.10.2019 Janika Ihanamäki

Otsikon kysymys esitetään meillä lähes joka päivä. Useimmiten otan kolmehenkisen perheemme toiveet huomioon.

Taitaa olla onnekas sattuma, että perheen juniori, joulukuussa kuusivuotias Henri on porukan nirsoin, eikä hänkään ole tolkuttoman nirso.

Henrin lapsuuden vatsavaivojen takia ruokavaliomme on laktoositon ja gluteeniton, vaikkei lääkärit syytä ole löytäneetkään. Noin kolmen vuoden erilaisten kokeilujen ja onnistuneen ”siedätyksen” myötä kotimaiset viljat hivuttautuvat hänenkin ruokavalioonsa. Maissi, hirssi ja tattari, ehkei niihin olisi tutustunut, jos ei olisi ollut pakko.

Pari päivää sitten lapsi yllätti pyytämällä pinaattikeittoa. Suurustamiseen käytin maissijauhoja, vispilä tuli tiensä päähän ja katkesi. Siitä selvittiin ja kattilallinen tyhjeni nopeasti.

Pojille maistuu kala paremmin kuin minulle ellei puhuta savupallaksesta, liha maistuu kaikille. Kasviksiakin kyllä käytetään, vaikka Henri saattaa niitä karsastaa, vähän päivästä riippuen.

Pyrin suosimaan monipuolisia ja terveellisiä kotimaisia raaka-aineita sekä Suomessa tehtyä valikoimaa.

”Arkipöperön” tekemisessä saa olla vähän höveli.

Arjen ”peruspöperö” syntyy yhdessä kattilassa niistä aineksista, mitä sattuu jääkaapista löytymään. Arkipöperön tekemisessä saa olla vähän höveli. Toisinaan lopputulos on myös soppa.

Valmisruokavalikoima on joskus hyvä ratkaisu. Kun kaikki ovat paikalla, saattavat pojatkin olla apuna. Yhteiset ruokailuhetket, aina kun mahdollista, ovat kaikille mieluista yhdessäoloa.

Lapsena muistan selanneeni äidin ruokaohjeita, joita oli runsaasti, laatikkokaupalla. Joitain ohjeita oli useampia. Nykyään lähes kaikki mahdolliset ja mahdottomatkin ohjeet löytyvät internetin ihmeellisestä maailmasta. Joskus plaraan niitä huvikseni tai etsin varmistusta eri vaiheista, jos teen jotakin uutta.

Sitten, kun alan leipoa, niin ohjeita tarvitaan taatusti enemmän.

Viimeksi leivoin joulukuussa kakkupohjan. Toinen versio onnistui, ensimmäisen kanssa olin paiston suhteen hätäinen. Minä olin valmis, kakku ei. Taisi jokin muukin sattumus olla hommassa mukana.
Kirjoittaja on Lauttakylä-lehden avustaja