Aikaa vain yhteen asiaan kerrallaan

06.11.2019 Satu Ojala

Jututin taannoin Kummelista tuttua Olli Keskistä, kun hän oli luennoimassa Huittisissa.

Haastattelun aikana hän kertoi, miten joskus taannoin oli bussimatkalla Helsingistä Rukalle seurannut poikiensa kanssa yhden matkakumppaninsa käytöstä. Koko kymmentuntisen matkan aikana tämä mies vain vaihtoi muutaman kerran asentoa ja katseli maisemia. Ei muuta. Hän siis vain matkusti eli keskittyi matkustamiseen. Hän ei tarttunut kirjaan, kännykkään tai lehteen kutimesta nyt puhumattakaan.

Kun itse istun auton kyydissä vaikka vain tunnin matkan, ajanvietettä pitää aina ole. Joko neulon, luen kirjaa tai sitten selaan nettiä kännykästä.

Tunsin haastattelun jälkeen piston ainakin lähellä sydäntäni. Miksi ihmisen pitää yrittää tehdä montaa asiaa yhtä aikaa? Mihin silloin keskittyy kunnolla? Telkkaria katsellessa pitää aina olla käsityö kädessä, muutoin ajankäyttö tuntuu haaskaukselta.

Mutta miksi esimerkiksi kun ollaan syömässä vaikka kaveriporukalla, joku kaivaa kännykän esiin ja hakee sieltä jotain todella tärkeää. Palavereissakin joku aina räplää kännykkäänsä.

Vuosia sitten havahduin siihen, kun olin juttukeikalla maakunnassa, soitin puhelun ilman mitään korvanappia ja samalla yritin merkitä kalenteriin puhelimessa juuri sovittua tapaamista. Kun olin jo lähellä ojaa, havahduin. Tässä ei ole mitään järkeä.

Entä jos olisimmekin vain yhden asian ihmisiä? Keskittyisimme juuri siihen yhteen asiaan, mitä olemme tällä hetkellä tekemässä?

Olisivatko palaverit tehokkaampia, kun kaikki keskittyisivät olennaiseen?´Tulisivatko ystävyssuhteet paremmin hoidetuiksi, kun vain olisimme yhdessä ja keskittyisimme siihen, mitä kenelläkin on kerrottavaa?

Palavereissakin aina joku räplää kännykkäänsä.

Kännyköiden seurauksena olemme aina tavoitettavissa. Puhelimeen vastataan mitä kummallisimmissa paikoissa, kuten itse viimeksi uimahallin pukuhuoneessa.

Maailma ei ehdi kaatua edes pieneltä osalta, jos emme ole joka hetki kuulolla tai kiinni ajan hengessä.

Lapin reissuilla on ollut hyvin vapauttavaa olla välillä katveessa jopa useampia päiviä. Uutiset ovat paljon kiinnostavampia, kun niitä ei ole joka hetki pystynyt seuraamaan. Voi olla, että keskittyminen yhteen asiaan kerrallaan parantaisi omaa elämäämme.
Kirjoittaja on Lauttakylä-lehden toimittaja.