Kuka tuntee, kuka tietää?

Olen Alastaron poikia, ja kävin Lauttakylän Yhteiskoulun 1949–57.
Mummon jäämistössä Alastarolla on kaksi Huittisiin viittaavaa kuvaa joista ku-kaan suvussa ei tiedä. Ja miksi kuvat olivat mummulla? Hänellä ei tietääkseni ollut mitään yhteyksiä Huittisiin – tuskin hän edes kävi siellä.

Kortti on yli satavuotias. Se on Venäjän kevään 1917 vallankumouksen ajalta, jolloin tsaari  Nikolai II luopui vallasta ja johtoon tuli pääministeri Kerenski. Sitä juhlittiin Suomen suuriruhtinaskunnassakin, ja valokuviin maalattiin punainen juhlarusetti.
Kortin mies ei ole pannut nimeään korttiin, vaan kirjoittanut tekstiksi "Hauskaa Pääsiäistä toivottaa sinulle toisella puolella oleva mies". Saaja on P. Penttilä Lautta-kylässä.
Vaan kuka oli P. Penttilä? Oliko hän 1870 syntynyt Yli-Penttilän isäntä Patrik Penttilä? Muuta en ainakaan tietokoneella löydä. Ja mikä oli P. Penttilän yhteys Alastarolle?
Ainut vinkki on Alastarolle 1920-luvun lopulla tullut Oskari Matias Penttilä, joka syntyi Huittisissa 1888. Hän on ensin työnjohtaja ja Kahvila Kerhon pitäjä. Hänen veljensä Frans viljeli Ala-Penttilän tilaa, jonka Oskarin poika Antti peri. Mitään yhteyttä ei kuitenkaan näytä olevan mummulaani ja korttikin on vanhempi.
 

Matti Rautanen
perinnetutkija, Naantali
 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.