Kuppikaupalla pannukahvia

Ketkähän ovat kahvihetkellä? Ja missä ja milloin? Kuva on Martta ja Uuno Lahtisen albumista, joka tällä hetkellä on Marjatta Pöyrin hallussa.

KOMMENTIT
24. heinäkuu 2014 - 15:27Minna Karru
Heti kuvanjulkaisupäivänä keskiviikkona selvisi, mistä kuvassa on kyse. Kuva on vuodelta 1948 ja siinä ovat kirkon pesijät kahvitauolla. Sama kuva on julkaistu Huittisten Joulussa vuonna 2010. Huittisten seurakunnan suntiona oli vuoteen 1970 saakka Lempi Keinonen, omaa sukua Lähde. Suntion virka kulki Huittisissa suvussa. Maalari Uuno Keinonen valittiin suntioksi vuonna 1922. Hän kuoli vuonna 1931, jonka jälkeen suntiona jatkoi hänen lankonsa, maanviljelijä Vilho Lähde. Huittisten Joulussa Eeva-Maija Ryti kirjoittaa, että Lähde oli suntiona vain nimellisesti, sillä tosiasiassa työt hoiti Uuno Keinosen leski Lempi Keinonen. –Lempi Keinonen oli tätini ja hän piti keväisin kirkossa suursiivouksen ja maksoi väelle palkan omasta pussistaan. Hän on kuvassa eturivissä toinen vasemmalta. Hänen vasemmalla puolellaan on mummuni Sofia Lähde. Kuvassa näkyvä kahvipannu on minulla ja se on ollut Katariina Souppaan pannu. Se on peräisin nälkävuodelta 1868. Pannu ostettiin meille ja sen hintana oli pannullinen herneitä tai viljaa, kertoo Maija-Liisa Lähde. Kuvassa ovat Lahja Nurminen (takana vas.), Lempi Toivo, Hilja Aaltonen, Hilda Kuusela, Anni Toivo, Anni Tuominen ja Suoma Vainio sekä edessä vas. Sofia Lähde, Lempi Keinonen, Elli Perkola, Anna Reunanen, Elli Reunanen ja Martta Lahtinen.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.