Tässä sitä oltiin

Vanhan kuvan lähettäneen kiuruvetisen Raimo Knuutisen äiti suoritti Huittisissa työpalvelua kesällä 1945. Äiti oli kirjoittanut talokuvan tekstiin maininnan Riposuo sekä: ”Tässä sitä oltiin, kyökin raput ja pihamaata vähän.” Knuutinen tahtoisi tietää tarkoittaako Riposuo talon nimeä. Tiedot voit soittaa 02 555 4200/toimitus tai kirjoittaa toimitus @ lauttakyla.fi.
Knuutinen toteaa myös, että työpalvelun naisista Sinikka Paavilainen on kirjoittanut kirjan Tytöt isänmaan palveluksessa 1941–1945.

 

Kuvan lehteen lähettänyt Raimo Knuutinen kyseli, tarkoittaako Riposuo talon nimeä.
–Tarkoittaapa hyvinkin sekä talon että tilan nimeä. Itse asiassa koko aukea, jossa talo on, on nimeltään Riposuo, tietää huittislainen Antti Seppä, jonka isoisä Artturi Seppä osti talon 1930-luvun puolivälissä pakkohuutokaupasta.
Talo ei ollut suvun omassa käytössä ennen kuin vasta sodan jälkeen, jolloin Antti Sepän isä Alpo Seppä päätti muuttaa sinne perheensä kanssa vuoden 1950 tienoilla.
–Ennen meidän perhettä Riposuon talossa asui muun muassa siirtolaisia ja siellä pidettiin sodan aikana työtoimintaa, josta vanhan kuvan tekstissäkin mainittiin. Me asuimme Riposuon talossa vain muutaman vuoden, Antti Seppä muistelee.
Hän kertoo, että rakennus purettiin 1960-luvun alkupuolella.

 

Myös Seppo Kallio totesi, että kyseessä on talon nimi. Suontaustanmaantien ja Nanhiansuon välissä sijanneen asuinrakennuksen sisältävä talouskeskus on vielä vuoden 1961 peruskartassa. Myöhempiin karttoihin on hänen mukaansa merkitty vain talousrakennus.

 

Suontaustanmaasta kotoisin oleva Ulla Hyrskyluoto tunnisti myös talon.
–Siellä oli komea koivukuja ja sen puolivälissä suuli, josta muistan isän ja äidin kanssa hakeneeni heiniä lehmille.

 

Timo Kouttu kertoo, että Riposuon rakentamisvaiheista ja historiasta on laajasti Suontaustan kylähistoriaa -kirjassa, jonka hän on tehnyt.
–Riposuo on perustettu vuonna 1911. Peltopinta-alaa oli silloin 37 hehtaaria. Aiemmin tila kuului Huhkolan yksinäistalolle, jonka omisti Felix Randelin. Hän myi Riposuon 1911 Oskari Laurilalle 15 000 markalla. Laurila rakensi talon, joka oli vanhassa kuvassa.

KOMMENTIT
12. maaliskuu 2018 - 14:34Seppo Kallio
Talon nimi. Asuinrakennuksen sisältävä talouskeskus on vielä v. 1961 peruskartassa. Myohemmissä kartoissa on vain talousrakennus. Sijainti Suontaustanmaantien ja Nanhiansuon välissä.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.