Ladataan ilmoitusta
Satakunta 30.10.2021 09:42

Satakunta edelleen koronan leviämisvaiheessa – Hoivatyötä tekevien rokotuskattavuudessa vielä parannettavaa

Kuvituskuav: Pixapay
Kuvituskuav: Pixapay

Satakunnan koronatilanteessa ei ole tapahtunut oleellista muutosta; maakunta on edelleen leviämisvaiheessa. Koronan ilmaantuvuus on Satakunnan sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan edelleen korkea, joskin laskusuuntainen.

THL:n koronakartan mukaan koronan ilmaantuvuusluku oli Satkunnassa perjantaina 111,3 / 100 000 asukasta kohti 14 vuorokauden aikana. Maakuntien välisessä vertailussa Satakunta sijoittuu noin puoleen väliin.

Alueellisesti eniten koronaa on Kankaanpäässä, Harjavallassa ja Raumalla, mutta sairaanhoitopiirin mukaan ilmaantuvuus on korkea myös Huittisissa, Ulvilassa ja Jämijärvellä. Porissa ilmaantuvuus on sen sijaan laskusuunnassa.

Koronapotilaiden hoidosta aiheutuva kuormitus on nyt suurinta perusterveydenhuollossa. Varsinkin vanhustenhuollossa todetut epidemiat huolestuttavat sairaanhoitopiiriä tällä hetkellä.

Näytteenotto ja tartunnanjäljitys toimivat tehokkaasti Satakunnassa. Sairaanhoitopiiri pitää tärkeänä, että rokotuskattavuutta saataisiin edelleen nostettua. Varsinkin hoivatyössä toimivien rokotuskattavuutta olisi parannettava.

Erikoissairaanhoidon henkilöstö on käytettävissä olevien tietojen mukaan rokotettu hyvin, mutta erityisesti sosiaalipuolen laitoksissa, vanhuspalveluissa ja myös perusterveydenhuollossa työskentelee henkilöitä, joiden rokotussuoja on puutteellinen. Tämä aiheuttaa sairaanhoitopiirin mukaan riskin sekä potilasturvallisuuden, että työturvallisuuden kannalta.

Kaksi rokotetta suojaa yleensä hyvin vakavilta tautimuodoilta, mutta iäkkäillä ja perussairailla henkilöillä suoja ei ole yhtä hyvä ja rokotteen teho hiipuu. Siksi on olennaisen tärkeää, että lähiympäristö ja potilaita hoitavat henkilöt on rokotettu mahdollisimman kattavasti.

Koronaan liittyvät suositukset ovat maakunnassa entisellään. Etätyösuositus on voimassa marraskuun puoleen väliin ja edelleen on voimassa myös laaja maskisuositus. Maskia on välttämätöntä käyttää varsinkin silloin, kun vieraillaan tai työskennellään sairaaloissa tai hoivalaitoksissa.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa