Ladataan ilmoitusta
Satakunta 19.2.2022 09:51

Koronan ilmaantuvuus Satakunnassa edelleen korkea – Maaliskuun alussa koronapotilaiden määrän odotetaan vähenevän

Kuvituskuva: Pixabay
Kuvituskuva: Pixabay

Korona ilmaantuvuus on Satakunnassa yhä korkea. THL:n koronakartan perusteella ilmaantuvuus on 1478 / 100 000 asukasta / 14 vuorokautta.

Alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän tiedotteessa mainitaan, että todellinen ilmaantuvuus on kuitenkin selvästi suurempi, sillä terveydenhuollon testejä on kansallisen ohjeistuksen mukaisesti rajattu ja kotitestien osuutta lisätty.

Kansalaisohje tilanteeseen, jossa epäilee koronatartuntaa löytyy Satasairaalan verkkosivulta.

–Tartuntoja on runsaasti joka puolella Satakuntaa ja altistua voi käytännössä missä tahansa, tartuntataudeista vastaava lääkäri, ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä sanoo tiedotteessa.

Kankaanpäässä ilmaantuvuusluku on edelleen Satakunnan korkein, 2067 / 100 000 asukasta / 14 vuorokautta. Kahden viikon ilmaantuvuusluku ylittää yli 1000 tapausta Kokemäellä, Säkylässä, Porissa, Pomarkussa, Ulvilassa, Harjavallassa, Nakkilassa, Siikaisissa ja Jämijärvellä.

Tiedotteen mukaan SataDiag-laboratorion tutkimista näytteistä positiivisia oli viime viikolla 38 prosenttia.

–Huomattavan korkeita positiivisten näytteiden prosenttiosuuksia todettiin muun muassa Huittisissa, 57,4 prosenttia sekä Säkylässä ilman varuskunnan lukuja 56,9 % ja Pohjois-Satakunnassa 42,7 prosenttia.

–Kokonaisnäytemäärä laski viikosta noin parilla sadalla näytteellä. Tämä näytemäärän lasku on oikeasuhtainen ja kertoo siitä, että kansalaisille annettu ohjeisto kotitestauksen lisäämisestä ja näytteenoton suuntaamisesta todennäköisesti toimii.

Sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrä on Uusitalo-Seppälän mukaan Satakunnassa edelleen noussut sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa, mutta tehohoidon tarve on nyt pysynyt vähäisenä.

–Tällä hetkellä teho-osastolla on hoidossa vain yksi koronapotilas. Pääsääntöisesti viime viikkoina tehohoidossa on ollut kerrallaan yksi tai kaksi koronapotilasta.

–Uudet vaikean koronainfektion vuoksi alkaneet sairaalahoitojaksot Satasairaalassa olivat viime viikolla korkeammalla tasolla, kuin kertaakaan epidemian aikana. Viime viikolla erikoissairaanhoidossa alkoi 22 hoitojaksoa vaikean koronavirusinfektion vuoksi, edellisviikolla luku oli 12.

–Satasairaalan koronapotilaita hoitava osasto on kuitenkin erittäin kuormittunut ja dynaamisia henkilöstöjärjestelyjä joudutaan tekemään henkilökunnan riittävyyden takaamiseksi. Tarvittaessa päivystysosaston paikkamäärää lisätään.

–Terveydenhoitoa, samoin kuin yhteiskuntaa laajemminkin, rasittaa edelleen henkilökunnan sairastuminen.

–Tartunnat tulevat yleensä kotoa tai muualta sairaalan ulkopuolelta. Kaikissa potilaskontakteissa käytettään suojaimia ja tartunnat henkilökunnalta potilaille ovat hyvin harvinaisia. Joitakin suunniteltuja poliklinikka-aikoja ja sovittuja kiireettömiä leikkauksia on jouduttu siirtämään, mutta vaikeasta tilanteesta huolimatta Satasairaala toimii lähes normaalisti. Suuri haaste on edelleen se, että kaikki potilaspaikat sekä sairaalassa, että terveyskeskuksissa ovat hyvin täynnä lisäksi päivystys on ajoittain hyvin ruuhkautunut.

–Rokottamattomat ovat THL:n tilaston mukaan tammikuun aikana päätyneet tartunnan seurauksena erikoissairaanhoitoon 7,4 kertaa todennäköisemmin ja tehohoitoon 12 kertaa todennäköisemmin kuin vähintään kaksi kertaa rokotetut. Satakunnan tilanne ei poikkea kansallisesta tilastosta, ylilääkäri sanoo.

Satakunnassa rokotukset ovat Uusitalo-Seppälän mukaan edenneet hyvin.

–Rokotusinnon toivotaan jatkuvan, sillä rokotukset ovat tärkeitä terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi.

Valtakunnallisesti Satakunta jatkaa rokotuskeskiarvon yläpuolella. Satakunnassa yhden rokotuksen on saanut 88,5 prosenttia väestöstä, kaksi rokotusta saaneita on 86,2 ja kolme rokotusta saaneita 61,9. Huittisissa prosentit ovat 88,0, 85,8 ja 64,2.

Rajoitukset ovat lievenemässä, mutta maskisuositus on toistaiseksi ennallaan.

–Alueellinen työryhmä haluaa muistuttaa, että rajoitusten lieventyessä ja epidemiologisen tilanteen ollessa edelleen vaikea, kaikkien meidän vastuullisen toiminnan merkitys kasvaa. Rokotukset ovat edelleen avainasemassa. Tärkeässä roolissa ovat maskin käytön lisäksi etäisyyksien säilyttäminen ja hyvä käsihygienia.

Kaikki suositukset löytyvät Satasairaalan verkkosivulta.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa