Ladataan ilmoitusta
Satakunta 11.12.2021 09:57

Satakunta edelleen koronan leviämisalue – Esimerkiksi Huittisissa hyvin korkea ilmaantuvuus

Kuvituskuva: PIxabay
Kuvituskuva: PIxabay

Satakunta on edelleen koronan leviämisalue, todetaan alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän tiedotteessa. Ilmaantuvuusluku on 151 / 100 000 asukasta / 14 vuorokautta. Koko Suomessa kahden viikon ilmaantuvuusluku on 258.

Satakunnassa onkin edelleen voimassa laaja maskisuositus ja etätyösuositus, ryhmän puheenjohtaja, ylilääkäri Petteri Lankinen toteaa tiedotteessa.

–Nykyisessä vaikeassa tilanteessa maskisuositus koskee sekä rokotettuja, että rokottamattomia. Vaikka rokotteet antavat erittäin hyvää suojaa vakavaa koronatautia vastaan, ne eivät täysin suojaa tartunnalta.

Katso kaikki suositukset täältä.

LUE MYÖS: Aluehallintovirasto kieltää yli 20 henkilön yleisötilaisuudet Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa

Satakunnassa epidemia on aktiivinen lähes kaikissa kunnissa.

Ilmaantuvuus on suurinta, yli 500 / 100 000 asukasta / 14 vuorokautta, Harjavallassa ja Jämijärvellä. Hyvin korkea ilmaantuvuus, yli 300/100 000 asukasta/14 vuorokautta myös Huittisissa ja Pomarkussa. Yli 200 ilmaantuvuuslukuun yltävät Säkylä, Kokemäki, Kankaanpää, Nakkila ja Karvia. Raumalla ilmaantuvuus on noin 141 ja Porissa 115.

Satakunnassa ei ole todettu yhtään omikron muunnoksen aiheuttamaa tartuntaa.

Lankisen mukaan tartunnanjäljitys on edelleen pystytty toteuttamaan nopeasti vain lyhyellä viiveellä, mutta jäljitystyö kuormittaa kuntia voimakkaasti ja työvoimasta on pulaa.

Viime viikolla todettiin 152 uutta tapausta. Tartunnanlähde tai paikka selvisi 72 prosentissa tapauksissa. 43 prosenttia kotimaisista tartunnoista todettiin valmiiksi karanteenissa olevilla henkilöillä.

Satasairaalassa koronatilanne on rauhallinen, viikon aikana on hoidettu kolmea potilasta teho-osastolla. Perusterveydenhuollon vuodeosastoilla oli ryhmän kokoontumispäivänä perjantaina 2 koronaviruksen takia eristyksessä hoidettava potilas.

–Kaikkiaan Satakunnassa on hoidettu 170 erikoisairaanhoidon osastohoitoa vaatinutta koronapotilasta, joista 24 on ollut tehohoidossa. Koronainfektioon liittyviä kuolemia on ollut 49, joista 34 perusterveydenhuollossa tai ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä.

Lankinen toteaa, että Satakunnassa rokotuskattavuus on edelleen keskiarvoa huonompi, vaikka erot ovatkin varsin pieniä. Rokotuskattavuudessa on pahimpia puutteita 20– 40 vuotiaiden ja 12–15-vuotiaiden ikäluokissa.

Satakunnassa ensimmäisen annoksen oli torstaina saanut 85,6 prosenttia (koko Suomessa 87,1), kaksi annosta 80,3 prosenttia (82,4) ja kolme annosta 8,0 prosenttia (8,3) koko väestöstä. Huittisissa luvut ovat 85,3, 80,3 ja 12,4.

–Osassa kunnista on ollut ongelmia digitaalisen ajanvarausjärjestelmän toteuttamisessa ja puhelinpalvelut ovat välillä pahoin ruuhkautuneet. Ongelmia on kunnissa pyritty korjaamaan.

LUE MYÖS: Huittisten terveyskeskuksen puhelinpalveluissa ruuhkaa koronaan liittyvien kyselyjen takia

–Rokotteista ei Satakunnassa ole pulaa ja kunnissa rokotustahtia rajoittava tekijä on ennemmin rokottajien puute. Kaikki apu rokotuskattavuuden nostamiseksi on tervetullutta, ja jotta myös työikäisen väestön rokotukset etenisivät, pyritään Satakunnassa aloittamaan yhteistyö yksityinen työterveyshuollon toimijoiden kanssa. Tavoitteena on, että työterveyshuollon toimipisteistä saisi kaikkia koronarokotusannoksia, sekä tarvittaessa myös influenssarokotuksen, Lankinen selittää.

–Satakunnassa tehtiin vastaavanlaista yhteistyötä yksityisen sektorin kanssa jo viime keväänä, ja saatu palaute oli positiivista.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa