Ladataan ilmoitusta
Satakunta 16.7.2021 15:00

Valtakunnallisesti koronatartunnoissa korostuu nuorten aikuisten osuus – Satakunnassa ikäjakautuma on tasaisempi

Satakunnan terveysviranomaiset ja kunnat haastavat kaikki satakuntalaiset mukaan yhteiseen kampanjaan, jonka tavoitteena on koronaviruksen leviämisen estäminen. Kampanjalla kannustetaan kaikkia satakuntalaisia ottamaan koronarokote.
Satakunnan terveysviranomaiset ja kunnat haastavat kaikki satakuntalaiset mukaan yhteiseen kampanjaan, jonka tavoitteena on koronaviruksen leviämisen estäminen. Kampanjalla kannustetaan kaikkia satakuntalaisia ottamaan koronarokote.
Minna Karru

Satakunnan alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän kokonaisarvion mukaan Satakunta on edelleen kokonaan koronaepidemian perustasolla.

–Ilmaantuvuusluku on melko korkea, mutta tartunnan jäljitys toimii hyvin, tartuntaketjut ovat hallinnassa, positiivisten näytteiden osuus on laskussa ja rokotukset ovat edenneet hyvin, toteaa infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä sanoo Satasairaalan tiedotteessa.

Satasairaalan tilastojen mukaan Satakunnassa on nyt todettu 1817 covid -19 -tapausta. Koronakartassa ilmaantuvuus oli torstaina 20,4 / 100 000 asukasta / 14 vvuorokautta.

Viimeisen kahden viikon aikana Satakunnassa on Satasairaalan tilaston mukaan todettu 40 koronatapausta.

–Viime viikolla tapauksia todettiin 16. Niistä kaksi oli peräisin suoraan ulkomailta ja yksi jatkotartunta ulkomailta saapuneelta. Puolet tartunnoista oli saatu Satakunnassa ja noin kolmasosa muualta Suomesta. Tartunnanlähde jäi epäselväksi neljässä tapauksessa, näistä kaksi tartuntaa oli Satakunnan ulkopuolelta, ylilääkäri sanoo.

–Valtakunnallisesti tartunnoissa korostuu nuorten aikuisten osuus ja ravintolatartunnat sekä juhliminen, Satakunnassa ikäjakautuma on ollut tasaisempi ja keski-ikäisten osuus tartunnoissa on koko epidemian aikana ollut suurin.

Viime viikolla otettiin 2725 näytettä, joista positiivisten näytteiden osuus oli 0,5 prosenttia.

–Edellisellä viikolla näytteistä oli positiivisia 0, 9 ptosenttia ja sitä edellisellä 1,5prosenttia. Tämä kertoo tilanteen rauhoittumisesta, Uusitalo-Seppälä toteaa.

Deltavariantin lisääntyminen herättää ylilääkärin mukaan huolen epidemiatilanteen huononemisesta.

–Maailmalla ja myös Suomessa nopeasti leviävä Delta-muunnos on selkeästi lisääntynyt myös Satakunnassa ja vaikuttaa siltä, että se on muodostumassa valtavirukseksi myös täällä. Suomessa noin 80 prosenttia tartunnoista arvioidaan olevan deltaviruksen aiheuttamia. Toistaiseksi Satakunnassa on varmistettu kymmenisen tapausta, jotka ovat Delta-variantin aiheuttamia. Näyttää väistämättömältä, että sen osuus tartunnoista lisääntyy edelleen.

–Tämä viruskanta on helposti tarttuva ja tehokkaasti leviävä. Rokotus antaa hyvän suojan vakavalta taudilta, mutta etenkin kerran rokotetut voivat saada lievän tartunnan ja tartuttaa virusta eteenpäin, mikäli tartuntaa ei tunnisteta. On siis hyvin tärkeää käydä hakemassa toinen rokotus, kun sen aika on, Uusitalo-Seppälä painottaa.

Satakunnassa voimassa olevat suositukset löytyvät Satasairaalan verkkosivulta.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa