Ladataan ilmoitusta
Satakunta 8.5.2020 13:34

Satasairaalassa on lisätty kiireetöntä toimintaa poliklinikoilla ja leikkaussaleissa

Satasairaalassa tehdään koronatestejä oireisille joka päivä noin sata.  Viimeisen kuukauden aikana Satakunnassa on todettu vain yksi positiivinen tapaus. Kuvituskuva: Pixapay/Bruno
Satasairaalassa tehdään koronatestejä oireisille joka päivä noin sata. Viimeisen kuukauden aikana Satakunnassa on todettu vain yksi positiivinen tapaus. Kuvituskuva: Pixapay/Bruno

Satasairaalassa vähennettiin koronakriisin alussa merkittävästi kiireetöntä toimintaa, koska varauduttiin valtiovallan velvoitusten mukaan suureen määrään koronainfektiopotilaita. Muun muassa tehohoitokapasiteettia lisättiin johtajaylilääkäri Sari Sjövallin mukaan merkittävästi.

Satakunnassa koronatilanne on kuitenkin pysynyt rauhallisena ja maakunnassa on koko aikana todettu vain 53 covid-positiivista henkilöä. Sairaalahoitoa on tarvinnut heistä seitsemän, joista kaksi tehohoitoa. Viimeisen kuukauden aikana on löytynyt vain yksi positiivinen covid-tapaus.

­-Tosiasia on se, että Satakunnassa on tällä hetkellä todella pieni riski saada tartunta. Hyvä käsihygienia ja turvavälien pitäminen on vähentänyt muitakin tulehdussairauksia, erityisesti lapsilla ja keuhkokroonikoilla, joiden osastohoidon tarve on ollut vähäistä.

-Olemme silti koko ajan varautuneita siihen, että tilanne voi muuttua.

Hyvän tilanteen takia Satasairaalassa on jo muutaman viikon ajan lisätty kiireetöntä toimintaa sekä poliklinikoilla että leikkaussaleissa.

-Ne toimivat vähitellen koko kapasiteetillaan. Myös uniapneapoliklinikka on käynnistynyt uudelleen ja silmätaudeilla leikataan kaihipotilaita lähes normaali määrä. Kesällä lisäämme leikkauskapasiteettia aiempiin kesiin verrattuna huomattavasti, mikäli pandemiatilanne sen sallii, Sjövall kertoo.

Hallituksen antamien yli 70-vuotiaita koskevien rajoitussuositusten takia tästä ikäryhmästä ei kuitenkaan ole kutsuttu hoitoon muuten kuin kiireellisissä tapauksissa.

- Olemme erittäin huolissamme kyseisen ikäryhmän hoidon tarpeesta ja sen toteutumisesta. Suomessa ei ole yhtenäistä linjaa siitä, miten tämän riskiryhmän potilaiden tutkimukset ja hoito tulisi toteuttaa. Satasairaalassa tulemme järjestämään yli 70-vuotiaille tarkoitettuja päiviä, jolloin heitä pystytään turvallisesti tutkimaan ja hoitamaan pitämällä turvavälit ja suojautumalla riittävästi, Sjövall sanoo.

Hän lisää, että hoitoon kutsua on turvallista noudattaa, sillä Satasairaala organisoi jatkossa turvallisen hoitoprosessin myös yli 70-vuotiaille.

-Kutsun yhteydessä tarkistamme aina, ettei kenelläkään ole hengitystieoireita eikä kontakteja oireisiin henkilöihin. Jos pandemiatilanne vaikeutuu rajoitusten purkautuessa, muutamme jälleen toimintaa siten, että kaikkein kiireisimmät potilaat saavat tarvitsemansa hoidon. Tilannetta seurataan aktiivisesti koko ajan, Sjövall lupaa.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa