Ladataan ilmoitusta
Huittinen 14.4.2021 15:45

Luontoretkeilykohteet kyselyyn ja sitten kartalle

Avoimet tulet -hankkeessa tehdään tutuksi Huittisten ja Punkalaitumen luontokohteita.

Ripovuori on yksi tunnetuimmista luonnonnähtävyyksistä Huittisissa. Avointen tulet -hankkeen kyselyssä etsitään myös vähemmän tunnettuja luontokohteita. Kuva: Sari Mäkelä
Ripovuori on yksi tunnetuimmista luonnonnähtävyyksistä Huittisissa. Avointen tulet -hankkeen kyselyssä etsitään myös vähemmän tunnettuja luontokohteita. Kuva: Sari Mäkelä
Minna Karru

–Korona-aikaan ihmisten into luontoretkeilyyn ja -matkailuun on kasvanut ihan valtavasti. Isot luontokohteet voivat olla tupaten täynnä senkin takia, että ihmiset eivät tiedä pienemmistä kohteista, sanoo luontoretkeilykohteita tunnetuksi tekevän Avoimet tulet -hankkeen vetäjä, Pro Agria Länsi-Suomen matkailu- ja ruoka-asiantuntija Janita Kylänpää.

–Jos ihmiset tietäisivät muistakin kuin niistä tunnetuimmista ja suosituimmista, isoista kohteista vähenisi painetta ja niihin tulisi lisää väljyyttä. Pienempien kohteiden paikkakunnilla tunnettavuuden kasvaminen voisi tuoda pientä bisnessiivua yrittäjille.

Hankkeen nimissä onkin avattu kysely Huittisten ja Punkalaitumen luontomatkailu- ja luontoretkeilykohteista. Kysely on auki huhtikuun loppuun.

–Kyselyn annista on tarkoitus koota kartta, johon merkitään sekä luontokohteet että niiden liitännäiset. Kannustankin yrittäjiä miettimään hyvin laajasti, luontoretkeilyyn voi liittää mitä moninaisempaa toimintoa, Kylänpää korostaa.

Kartan on tarkoitus palvella matkailijoiden lisäksi paikallisia asukkaita ja yrittäjiä. Kartta on tarkoitus julkaista sähköisesti verkossa ja todennäköisesti myös painettuna versiona.

Kylänpään mukaan eräänlainen esikuva Huittisten ja Punkalaitumen luontokohdekartalle on Varsinais-Suomen virkistyskohteet ja -reitit yhteen paikkaan kokoava Virma-kartta.

–Meillä ei tässä hankkeessa ole euroja ihan samanlaisen kartan tekoon, mutta kokoava lähtökohta on molemmissa sama.

k_luontokohdekysely.PNG
Kysely on auki huhtikuun loppuun. Kuva: yksityiskohta kyselystä

Kyselyssä kysytään paitsi kohteita, myös kohteisiin liittyviä toimintoja. Vaihtoehtojen lista on kyselyssä noin kuudenkymmenen asian mittainen.

–Ja jos sopivaa ei löydy, niin sitten vain täyttämään muu, mitä -kohtaa, Kylänpää toteaa. Hän kannustaa myös ottamaan yhteyttä, jos on epäselvyyttä mihin ”osastoon” oma kohde kannattaa merkata.

Kylänpää muistuttaa, että tärkeä tieto kyselyssä on myös maanomistajan merkitseminen. Ilman omistajan lupaa kohdetta ei voi karttaan merkitä.

Lue myös: Hyvinvointia luonnosta ja liikunnasta

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa