Ladataan ilmoitusta
Huittinen 4.2.2021 14:00

Pelinimi yökerhosta – Viilipyttymäisyys luonteesta

E-jääkiekkoilu tai muu e-urheilu ei ole pelkkää koneen äärellä istumista. Päänupin pitää pelatessa pysyä kasassa ja se edellyttää muutakin kuin pelaamista.  –Minä lenkkeilen, käyn 2–3 kertaa viikossa kuntosalissa ja kesällä  pelaan tennistä. Viikko-ohjelmaan kuuluu myös mielikuvaharjoittelua ja muiden joukkueiden pelien katsomista nauhalta, Niko Heikkilä kertoo. Kuvat: Maiju Mäkelä
E-jääkiekkoilu tai muu e-urheilu ei ole pelkkää koneen äärellä istumista. Päänupin pitää pelatessa pysyä kasassa ja se edellyttää muutakin kuin pelaamista. –Minä lenkkeilen, käyn 2–3 kertaa viikossa kuntosalissa ja kesällä pelaan tennistä. Viikko-ohjelmaan kuuluu myös mielikuvaharjoittelua ja muiden joukkueiden pelien katsomista nauhalta, Niko Heikkilä kertoo. Kuvat: Maiju Mäkelä
Minna Karru

Niko Heikkilän E-urheilijan ura alkoi niin kuin melkein kaikilla muillakin. Hän lojui kaverin kanssa sohvalla ja he pelasivat huvikseen tietokoneella jääkiekon NHL-peliä.

Ruokosen Kallen kanssa pelattiin vastakkain, Huittisissa syntynyt ja varttunut Heikkilä kertoo.

–Kallen innostamana jatkoin pelaamista toistenkin kanssa. Huomasimme molemmat, että useimmiten pystyn voittamaan. Se kasvatti edelleen kiinnostustani lajiin.

–Kalle on ehdottomasti isoin yksittäinen tekijä, että olen voinut pelata näin hienon ja pitkän uran. Hän tsemppasi ja loi uskoa minuun silloin, kun e-kiekkoilu oli Suomessa vielä vähäistä. Hän taisi jo silloin tietää, että laji tulee kasvamaan räjähdysmaisesti.

–Vielä nykyäänkin puhumme Kallen kanssa paljon pelistä. Hän on vähän niin kuin henkilökohtainen koutsi, kiitokset hänelle, Heikkilä sanoo.

IMG_20210121_114057.jpg
Niko Heikkilän mukaan alkuvaiheessa e-pelaajat pelaavat paljon, mutta kun pelivuosia kertyy, niin ymmärtää, että menestyminen edellyttää tasapainoa harjoit-telussa. –Jos ei pelatessa jaksa keskittyä kunnolla peliin, oma maaliverkko pöllyää, sanoo Niko Heikkilä.

–Jo nopeasti alkuvaiheessa myös huomasin, että minulla on lajissa tarvittavia taitoja, toteaa nykyisin Frosty Kiekko-Vantaan lohi-paidassa NHL:n pelisarjaa pelaava Heikkilä.

Erityiseksi pelivaltikseen Niko Heikkilä toteaa rauhallisuuden.

–Minä jaksan kylmäpäisesti ja viilipyttymäisesti luottaa omaan juttuuni. On nimittäin niin, että jos oma peli menee ryntäilyksi, kaverille aukeaa paikkoja.

–Muutaman maalin tappiolla oleminen ei vielä vie hermojani. Yleensä pystyn nousemaan siitä tilanteesta voittoon.

Viilipyttymäinen luonteenpiirre on nostanut Heikkilän useasti joukkueiden kapteeniksi. Tällä hetkellä hän on Frosty Kiekko-Vantaan joukkueessa varakapteeni.

Heikkilällä on sanojensa mukaan myös pelisilmää ja pelinäkemystä.

–Teknisesti en ole taitavin, mutta minulla on kyky aavistaa ja haistella mitä vastustaja aikoo tehdä.

Hän sanoo myös jaksavansa puolustaa.

–Ja siihen vastustaja usein turhautuu.

IMG_20210121_113715.jpg
Niko Heikkilä on e-jääkiekkoilun puoliammattilainen. –Perheellisenä ja leipätyötä tekevänä ei ole mahdollisuutta enempään. Eikä Suomessa muutoinkaan ole kuin pari pelaaja-ammattilaista NHL-pelisarjassa, 33-vuotias Heikkilä sanoo. Hän aikoo pelata sarjassa vielä ainakin muutaman vuoden, sen jälkeen e-valmennus, tai joku muu tekeminen e-urheilualalla voisi olla mielenkiintoista.

Yksitoista vuotta pelannut, vuonna 2019 Huittisista Järvenpäähän muuttanut Heikkilä kisasi viime vuosiin asti pääsääntöisesti 1 vastaan 1 -pelejä. Pari peliä kymmenestä oli tyyliä 6 vastaan 6. Pari viime vuotta pelien suhde on ollut päinvastainen.

Frosty Kiekko-Vantaan joukkueessa hän on pelannut joukkueen perustamisesta alkaen. Frosty Kiekko-Vantaa syntyi viime vuonna, kun vantaalainen E-urheiluseura Team Frosty ja Kiekko-Vantaa aloittivat yhteistyön. Kiekko-Vantaa on ensimmäinen mestis-joukkue, jolla on E-jääkiekkojoukkue.

Ennen yhdistymistä hän pelasi pari vuotta Team Frostyssa ja sitä ennen vaihtelevissa kokoonpanoissa.

–Pisimpään oli olemassa Fat Cats -joukkue, joka pelasi SM-liigaa.

–Liigajoukkueilla on E-jääkiekkojoukkueita jo jonkun verran, mutta ei se liigassakaan vielä sääntö ole, Heikkilä selittää.

”Jaksan puolustaa, ja siihen vastustaja usein turhautuu."”
— Niko Heikkilä —

Frosty Kiekko-Vantaa pelaa NHL-pelisarjan euroopanmestaruusliigan pro-tasolla, eli toiseksi parhaalla tasolla.

–Tähtäimessä on nousu ykköstasolle eli eliteen tämän kauden jälkeen. Pro:n voittaja nousee sinne suoraan ja kolme seuraavaksi sijoittunutta karsii paikasta eliteen, Naikou88-nimellä pelaava Heikkilä selittää.

Pelinimi syntyi kerran yökerhossa.

–Joku amerikkalainen lausui etunimeni naikou, numerosarja on syntymävuoteni.

Lue myös: Huittislainen Elis Lindroos pelaa tosissaan

Lue myös: Tietokoneiden ääressä koko yö

Yhteistyötä Hugen kanssa

Viime vuoden lokakuussa Niko Heikkilä ja huittislainen kunto- ja pelisali Huge aloittivat yhteistyön seminaaripäivällä, jossa e-urheilua tehtiin tunnetuksi.

–Koronan takia yhteinen tekeminen on kuitenkin sen jälkeen jäänyt vähäiseksi. Jossain vaiheessa kevättä on kuitenkin tarkoitus järjestää Huittisissa NHL-pelisarjan turnaus.

Yksityiskohdista Heikkilä ei vielä osaa sanoa mitään varmaa. Todennäköisesti tapahtuma järjestetään niin, että karsinnat pelataan verkossa ja finaalipelit livenä Hugessa.

–Mukavinta olisi, että finaali voitaisiin pelata yleisön edessä, mutta koronatilanne vaikuttaa siihen onko se mahdollista.

Lue myös: Kuntoilua ja virtuaalimaailmaa – Esa Akkanen perusti Huittisiin kunto- ja pelisalin

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa