Ladataan ilmoitusta
Huittinen 12.11.2020 15:51

Toimittaja Satu Ojalan juttu palkittiin valtakunnallisessa kilpailussa

–Onhan tämä hieno tunnustus näin uran loppumetreillä, tuumii Satu Ojala, joka jää ensi k-väänä eläkkeelle. Kuvat: Marja-Liisa Hakanen
–Onhan tämä hieno tunnustus näin uran loppumetreillä, tuumii Satu Ojala, joka jää ensi k-väänä eläkkeelle. Kuvat: Marja-Liisa Hakanen
Marja-Liisa Hakanen

Lauttakylä-lehden toimittajan, Satu Ojalan juttu ”Tämä oli heidän ratkaisunsa”, on saanut kolmannen palkinnon Uutismedian liiton järjestämässä paikallislehtien valtakunnallisessa juttukilpailussa. Vuosi sitten marraskuussa julkaistu juttu kertoo omaisten näkökulman tapauksesta, jossa iäkäs omaishoitaja surmasi puolisonsa ja itsensä.

Kilpailun tuomaristo toteaa, että Ojalan juttu toteuttaa paikallislehden perustehtävää: se tarjoaa asiallista ja paikkansa pitävää tietoa, johon lukijat voivat luottaa.

”Järkyttävästä aiheesta huolimatta juttu on kirjoitettu neutraalisti ja turhaa maalailua välttäen. Tyylilajillaan juttu kunnioittaa vainajien muistoa ja heidän omaistensa surua. Juttu viestii myös siitä, kuinka läheinen ja tärkeä paikallislehti on lukijoilleen”, toteaa tuomaristo arvioissaan.

Satu Ojala kertoo, että juttu oli yksi hänen uransa vaikeimmista tehtävistä.

–Seurasimme toimituksessa harmistuneina valtakunnallisten tiedotusvälineiden julkaisemia uutisia ja sosiaalisessa mediassa käytyä keskustelua. Sensaationhakuisen, osin virheellisenkin uutisoinnin perusteella asiasta syntyi väärä kuva. Se oli omaisille äärimmäisen raskasta jo muutenkin raskaassa tilanteessa, Satu Ojala kertoo.

Pienellä paikkakunnalla ihmiset tuntevat toisensa, ja Lauttakylä-lehden toimituksessakin tiedettiin, että asiat eivät olleet niin kuin esimerkiksi sosiaalisen median ja verkon keskustelupalstojen kommentointia lukemalla saattoi luulla.

–Halusimme kertoa miten asiat oikeasti ovat ja osoittaa myös sen, että ne eivät välttämättä ole sitä, miltä ensisilmäyksellä näyttävät. Myös omaiset halusivat, että julkisuudessa esitetyt virheelliset tiedot ja käsitykset oikaistaisiin, ja siksi he suostuivat haastatteluun, Ojala sanoo.

Omaiset halusivat, että myös Huittisten kaupungin omaishoidon tilannetta valotettaisiin, ja siksi haastattelun yhteyteen tehtiin juttu tästä aiheesta. Myös tässä jutussa saatiin kumottua julkisuudessa esillä ollutta väärää tietoa.

Ojala toteaa, että jutun aihe oli järkyttävä, mutta sen tekeminen kannatti.

–Omaisten mukaan ikävät huhut ja vellominen asian ympärillä loppuivat siihen, kun juttu julkaistiin.

Menestyminen juttukilpailussa oli Satu Ojalalle iloinen yllätys, mutta herätti toisaalta myös ristiriitaisia tunteita, koska jutun aihe oli niin järkyttävä.

–Olen jäämässä keväällä eläkkeelle, joten onhan tämä hieno tunnustus uran loppumetreillä. Varsinkin, kun en koskaan aiemmin ole mihinkään tällaiseen kilpailuun osallistunut.

Satu Ojala on pitkän linjan paikallislehtijournalisti, jonka ura alkoi kesätoimittajana Lauttakylä-lehdessä vuonna 1976. Hän on työskennellyt myös Soisalon Seudussa, Säkylän-Köyliön-Yläneen Sanomissa ja Kokemäen Sanomissa. Lauttakylä-lehteen hän palasi vuonna 1999.

Lue palkittu juttu täältä

Nimetön
15.11.2020 11:28

Palkinto on mennyt kaikella tavalla kohdilleen. Satulle hyviä eläkepäiviä.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa