Ladataan ilmoitusta
Huittinen 12.2.2021 14:08

Nopeat söivät hitaat – Rokoteajat varattiin kuudessa minuutissa Huittisissa

Rokotteen saa ensi viikolla 56 kotona asuvaa yli 80-vuotiasta ja heidän omaishoitajaansa. Seuraavat ajat tulevat varattaviksi 19. helmikuuta aamukymmeneltä.

Hoitotyönjohtaja Petteri Männistö ja vs. ylilääkäri Tiia Levonen sanovat, että rokotukset alkavat Tahto Areenalla sitten kun rokotteita on suurempi määrä tulossa Huittisiin. Kuva: Mikko Perttunen
Hoitotyönjohtaja Petteri Männistö ja vs. ylilääkäri Tiia Levonen sanovat, että rokotukset alkavat Tahto Areenalla sitten kun rokotteita on suurempi määrä tulossa Huittisiin. Kuva: Mikko Perttunen
Satu Ojala

Koronarokotteet ovat Huittisissa haluttuja, sillä sähköisesti varattavat vuorot yli 80-vuotiaiden rokotuksiin menivät perjantaina kuudessa minuutissa.

–Näin nopeasti näitä aikoja ei olisi kyetty puhelinvarauksilla antamaan, sanoo Huittisten terveyskeskuksen hoitotyön johtaja Petteri Männistö.

–Uusia aikoja annetaan taas ensi perjantaina. Ajan voi varata myös omaisen puolesta. Kotihoidon asiakkaiden rokottaminen hoituu kotihoidon kautta, joten heille ei tarvitse aikoja varata.

–Huittisissa on noin 550 yli 80-vuotiasta asukasta, jotka rokotetaan sillä vauhdilla kuin rokotteita saadaan. Joka perjantaina kannattaa olla kärppänä paikalla, kun näitä sähköisiä aikoja annetaan varattaviksi kaupungin verkkosivujen korona-infossa. Sen alta löytyy linkki rokotusvarauksiin.

Ensimmäiset Huittisissa annetut rokotteet ovat olleet Pfizer-Biontechin valmisteita. Ensi viikoksi saadaan myös muutamia kymmeniä Modernan ja Astra Zenecan valmisteita.

–Asiakkaat eivät voi toivoa, mitä rokotetta heille annetaan, vaan annamme sitä, mitä meillä on. Astra Zenecan valmistetta annetaan kansallisen suosituksen mukaisesti vain alle 70-vuotiaille.

”Joka perjantai kärppänä paikalla."”
— Petteri Männistö —

Rokotustahtia on Männistön mukaan hankala arvioida.

–Tiedämme suurin piirtein noin kaksi viikkoa etukäteen, paljonko saamme rokotteita. Varma tieto tulee edellisen viikon torstaina. Nyt määrät ovat vielä niin pieniä, että rokottaminen tapahtuu terveyskeskuksessa. Kun saamme yli 400 rokotetta viikoksi, siirtyvät rokotukset Tahto Areenalle.

Männistö arvioi, että Huittisissa pystyttäsiin antamaan nykyresusrssilla noin tuhat rokotetta viikossa. Tällöin kaikki yli 16-vuotiaat olisi rokotettu kertaalleen kahdeksassa, yhdeksässä viikossa. Tällä hetkellä rokotetta saadaan 250–350 annosta viikossa.

Satakuntaan on tullut rokotteita vähiten koko Suomessa. Miksi?

–Hyvä kysymys, johon en osaa vastata. Tilanteen pitäisi kuitenkin tasaantua helmi-maaliskuun aikana, uskoo Petteri Männistö.

Terveyskeskus hakee parhaillaan vapaaehtoisia ohjaamaan koronarokotuksiin osallistuvien kulkua Tahto Areenalla sitten, kun rokotukset voidaan siellä aloittaa. Männistö on saanut jo muutamia hakemuksia, joita hän ryhtyy ensi viikolla käymään läpi.

o_koronarokotusinfo 080221.jpg
Huittisissa oli maanantain tilanteen mukaan saanut rokotteen 152 henkilöä.

Yhteiskunta vapautuu, kun rokotekattavuus on suuri

Koronarokotteen ottaminen askarruttaa monia.

Jos henkilö, joka ei ole koskaan ottanut influenssarokotetta, miettiii rokotteen ottamista, pitäisikö hänen suhtautua koronarokotteeseen toisin, ja jos, niin miksi?

–Meillä on maailmanlaajuinen suuri pandemia, joka uhkaa miljoonien terveyttä ja henkeä, ja talous kärsii. Pandemian torjumiseksi on kehitetty rokotteita, jotka on testattu ja tutkittu ja turvallisiksi todettu. Yhteiskunta vapautuu sitä nopeammin, mitä alemmalle tasolle sairastavuus laskee. Ketään ei voida pakottaa ottamaan rokotetta, mutta toivomme, että rokotekattavuus on täällä Huittisissakin mahdollisimman suuri, vastaa Huittisten terveyskeskuksen hoitotyön johtaja Petteri Männistö.

–Me kaikki toivomme, että pääsisimme pian palaamaan normaaliin elämään, korostaa Männistö

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa