Ladataan ilmoitusta
Huittinen 7.8.2020 14:06

Kourajoen käyttörajoitusta jatketaan – Bakteerimäärät edelleen lähes 40-kertaiset normaaliin verrattuna

Kourajoen vesi on käyttökiellossa Kukonharjan sillalta alajuoksuun. Kuva: Mikko Perttunen
Kourajoen vesi on käyttökiellossa Kukonharjan sillalta alajuoksuun. Kuva: Mikko Perttunen
Mikko Perttunen

Etelä-Satakunnan ympäristötoimisto terveydensuojeluviranomaisena jatkaa Kourajoen käyttörajoitusta Kourajoessa Riuttamaantien sillan ja Loimijoen välisellä jokiosuudella. Osuudella kehotetaan välttämään vedenkäyttöä talous- ja kasteluvetenä sekä uimista joessa. Riuttamaantien yläpuolisella Kourajoen osuudella käyttörajoitukset eivät enää ole voimassa.

Varsinais-Suomen ELY-keskus sai keskiviikkona ilmoituksen kalakuolemista Kourajoella Etelä-Satakunnan ympäristötoimistosta. Saman tien otettujen vesinäytteiden perusteella todettiin, että koliformisten bakteereiden määrä oli erittäin korkea, joten epäily kohdistui lantavuotoon. (Lue myös: Kourajoen saastumisen lähteenä luultavasti sianlanta – lisänäytteet valmistuvat huomenna) Päästön syy selvisi hyvin nopeasti ja näytteillä pystyttiin kohdentamaan myös päästön mahdollinen sijainti.

Ely-keskuksesta kerrotaan, että Kourajoen läheisille pelloille levitettiin viikon 31 alussa sianlantaa lannoitetarkoituksessa. Levityksen jälkeen sattui kohdalle rankkasade, jonka seurauksena lantaa päätyi ojien kautta Kourajokeen. Kyseessä oli lannanlevitystilanne, joita tehdään myös kesäaikaan. Tämä on sallittua, mutta lantaa ei saisi päätyä vesistöihin.

Vedenlaadun seurantaa jatkettiin ja seuraavat näytteet otettiin torstaina 6.8. Uusien näytteiden perusteella koliformisten bakteerien määrät ovat lähteneet laskuun, mutta ovat edelleen pahimmillaan lähes 40-kertaiset normaaliin verrattuna. Vedenlaadun seurantaa jatketaan edelleen.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 69 e/vuosi.

Tilaa