Ladataan ilmoitusta
Huittinen 13.5.2020 08:45

Rajoituksia puretaan – mitä se tarkoittaa Huittisissa?

Oppilaat palaavat torstaina Pellonpuiston kouluun, mutta kouluarki on viimeisten kahden viikon ajan kaukana normaalista. Kuvituskuva: Pipsa Vatanen
Oppilaat palaavat torstaina Pellonpuiston kouluun, mutta kouluarki on viimeisten kahden viikon ajan kaukana normaalista. Kuvituskuva: Pipsa Vatanen
Mikko Perttunen

Suomen hallitus alkoi viime viikolla purkaa koronaepidemian aiheuttamia rajoituksia – ainakin tältä erää. Koulut esimerkiksi avautuvat tämän viikon torstaina, ja mikäli tilanne sen sallii, kesäkuun alussa lievennetään kokoontumisten henkilömäärärajoitusta 10:stä 50:een, ja ravitsemusliikkeitä avataan asteittain.

Etäkouluun siirtyminen oli tietysti kouluhenkilökunnalta valtava ponnistus, mutta melkoinen show on tiedossa myös koululaisten palatessa.

–Onhan tässä järjestelemistä, mutta toisaalta on todella tärkeää nähdä nuoria, ja että he näkevät myös toisiaan, Pellonpuiston koulun rehtori Mari Maine sanoo.

–Moni luokkani oppilas olisi ollut valmis käymään koulunsa loppuun etänäkin. Toisaalta koulunpenkillekin kaivataan, koska on ollut ikävä kavereita ja jopa opettajia. Etäopetuksessa on saattanut olla yksinäistäkin. Vaikka nykypäivän teknologia mahdollistaa yhteydenpidon etäopetuksessa, ei se silti korvaa aitoa kohtaamista, koulutoverin näkemistä ja opettajan opetusta, oppilaani sanovat, yhdeksännen luokan luokanvalvoja Hannele Reunanen kertoo.

Maine muistuttaa, että erityisen tärkeää kahden viimeisen viikon aikana on selvittää, onko oppilaalle jäänyt etäopetuksessa aukkoja, joita olisi syytä täyttää.

m_koronarajoitusten purku-taulukko.png
Koronarajoitusten purkuaikataulua Huittisissa

Huittislainen vanhempi Pauli Laine on sitä mieltä, että paluu kouluun on hyvä juttu. Hänellä on neljä lasta, joista yksi päättää nyt yhdeksännen luokan ja kolme muuta on vielä alakoulussa.

–Näin saadaan kouluvuosi vielä pakettiin. Lapset odottavat kaikki kouluun pääsyä, siellä on omat kaverit ja muut systeemit. Alkavat he kyllä olla kahden kuukauden jälkeen melko kypsiä kotona olemiseen, Laine sanoo.

Maine kertoo, että moni asia pistää kuitenkin mietityttämään. Paluu tavalliseen arkeen olisi tietysti kaikkien mielestä tervetullut, mutta lukukauden viimeiset kaksi viikkoa tulevat olemaan kaukana siitä.

Pellonpuistossa vaadittua väljyyttä luodaan siten, että tuntien alkamisaikoja porrastetaan, uloskäyntien määrä tuplataan varauloskäyntien avulla, ja oppilaita ohjeistetaan tarkkaan, mistä ulko-ovista kuljetaan mihinkin luokkaan. Välitunti vietetään myös näiden ovien läheisyydessä. Koulussa ja koulualueella ei siis kuljeskella vapaasti. Ruokailujakin tulee olemaan kolmen sijasta kuusi kappaletta.

–Pulpetit pyyhitään joka ikisen tunnin jälkeen ja käsienpesua on tiedossa ennen ja jälkeen jokaisen tunnin, Maine selittää.

–Vielä ei tiedetä yhtään, kuinka kauan tilanne tulee jatkumaan. Nyt tehtävät järjestelyt luovat valmiutta toimia samoin myös syksyllä, hän jatkaa.

Lauttakylän koulun 4–6-luokkalaiset siirtyvät tyhjillään olevalle lukiolle yhtä luokkaa lukuun ottamatta. Nuoremmat oppilaat jaetaan hieman pienempiin ryhmiin ympäri väistökoulua. Lukiolla luokkatilat ovat hieman suurempia, joten noin parinkymmenen oppilaan perusryhmät mahtuvat olemaan väljemmin.

Kuudensien luokkien ryhmät ovat puolestaan suuria, joten toinen luokka ottaa käyttöönsä lukion liikuntasalin ja toinen jaetaan kirjaston Hermanni-saliin ja nuorisotila Talliin.

Ruokailut porrastetaan Lauttakylässäkin. Yksi pitkä välitunti vietetään tietyssä ennalta määrätyssä paikassa ja loput pienemmät tauot opettajan kanssa sopivan väljä taukopaikka etsien.

–Opettajat ovat käyneet pakkaamassa muuttolaatikoita, joita siirretään väistökoululta lukiolle. Käsidesit ja suusuojat on tilattu. Aikuinen, joka jakelee ruoan, tulee käyttämään suusuojainta ja kumihanskoja, mutta muuten ei niiden käytölle ole katsottu tarvetta, rehtori Maarit Malmberg sanoo.

Jos sää muuttuu keväisemmäksi, pyritään tunteja pitämään mahdollisimman paljon pihalla.

Tämän hetken tiedon mukaan Lauttakylän koulun oppilaista 44 tulee jäämään kotiin, koska he itse tai joku heidän lähipiirissään kuuluu riskiryhmään.

–Meillä on tehty periaatepäätös, että pidetään näihin oppilaisiin kuitenkin yhteyttä tavalla tai toisella muutamia kertoja viikossa, vaikka mitään etäopetusvelvollisuutta kouluilla ei enää olekaan, Malmberg sanoo.

m_koronarajoitusten purku-3.JPG
Lauttakylän koulun tyhjät luokat täyttyvät, joskin väljästi, vielä loppulukukaudeksi. Kuva: Satu Ojala

Myös lukioita koskevat rajoitukset poistuvat 14.5., mutta Lauttakylän lukio jatkaa etäopetuksessa kevätlukukauden loppuun. Huhkolan, Huvikummun, Kuninkaisten ja Vampulan päiväkodit sekä yksityinen päiväkoti Nappulanurmi ovat tälläkin hetkellä toiminnassa. Samoin kuninkaisten vuorohoitoyksikkö ja Karpalot-ryhmä Sahkossa. Samaan aikaan peruskoulun kanssa avataan Sammun esiopetusryhmä. Nuorisotyö jatkuu verkkonuorisotyönä.

Muita kunnan palveluita aukeaa vähitellen kesäkuun alkuun mennessä. Esimerkiksi perhekeskuksen äitiys- ja lastenneuvola, koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto, perheneuvola, perheiden palvelut ja lastensuojelu palaavat keskiviikosta 13.5. lähtien aseittain toimintaan.

Kaupungintalo sen sijaan on asiakkaita suljettuna ainakin 2. elokuuta saakka. Huittisten pääkirjasto ja Vampulan kirjasto avataan 1. kesäkuuta. Lainaamaankin pääsee vasta silloin, koska kirjastojen henkilökunta pitää kesälomansa etupainotteisesti. Kirjastot ovat koko kesän auki.

Palloilusarjat käyntiin ehkä kesäkuussa

Suomalaiset ovat viime viikot saaneet liikkua yksikseen. Siihenkin alkaa kuitenkin tulla muutosta.

Uimahalli ja muut liikuntatilat avataan kesäkuun alussa. Uimakoulut on tarkoitus järjestää mahdollisuuksien mukaan. Harkinnassa on, ettei uimahallia pidettäisi entiseen tapaan heinäkuussa kiinni, vaan se olisi auki koko kesän. Nuoriso- ja liikuntalautakunta päättää asiasta ensi viikon kokouksessaan.

Esimerkiksi jalkapalloa viedään eteenpäin Palloliiton ohjeiden mukaisesti. Sarjojen arvioidaan alkavan kesäkuun puolenvälin tienoilla.

–Pienryhmäharjoittelu ollaan käynnistämässä asteittain. Kouluikäisten kanssa on tarkoitus aloittaa torstaista eteenpäin ja nuorimpien kohdalla kesäkuun alusta, Lauttakylän Lujan jalkapallojaoston varapuheenjohtaja Mikko Ojapelto kertoo.

Vielä toukokuu treenataan kymmenen hengen ryhmissä. Aluehallintoviraston ohjeistuksen mukaan urheilukentällä saa kuitenkin olla yhteensä vain 30 henkeä.

Seurakunnassa pohditaan vielä

Jumalanpalvelukset on toteutettu viime ajat etänä, mutta vielä on hämärän peitossa, miten rajoitusten purku tulee vaikuttamaan kirkolliseen elämään. Huittisissa seurataan kirkkoherra Jani Laaksosen mukaan kirkon ylempien toimielinten ohjeistusta.

–Meillä on sunnuntaijumalanpalveluksissa ollut yli 50 henkeä, siinä onkin pohdittavaa, koska tuntuisi aika väärältä sanoa kirkon ovella, että tervetuloa ensi sunnuntaina uudestaan yrittämään.

Myös rippikoulujen ja -leirien toteuttamistapaa pohditaan edelleen. Kaikki vanhemmat eivät ole innokkaita laittamaan lapsiaan kouluun, ja sama pätisi varmasti myös rippikouluun. Jollain tavalla ne kuitenkin tullaan viemään läpi.

Ravintoloiden tukea odotellaan

Hallitus tukee ravintoloita 120 miljoonalla eurolla. Tuki muodostuu niin sanotusta työllistämistuesta ja ravintoloiden tappioiden hyvittämisestä. Huittistenkin ravintoloissa on yritetty sopeutua korona-arkeen muun muassa myymällä ruokaa ulos.

–Myynti on ollut suunnilleen kolmasosa normaalista. Kiinteät kulut ovat kuitenkin samat, Wanhan WPK:n ravintoloitsija Anna Rajaniemi sanoo.

Rajaniemi on joutunut myös lomauttamaan, eikä kesätyöntekijöille ole uskaltanut luvata vielä oikein mitään. Ravintoloita ruvetaan avaamaan vaiheittain kesäkuun alusta, mutta vielä ei tiedetä, mitä se käytännössä tarkoittaa.

–Uskon, että tulee rajoituksia asiakasmääriin ja aukioloaikoihin. Jos saisi edes sen 50 kerrallaan, niin tilanne helpottuisi huomattavasti. Kaikki odottavat nyt vain toimintaohjeita.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa