Ladataan ilmoitusta
Satakunta 19.9.2020 09:00

Satakunnassa ei ole todettu uusia koronatapauksia - Ei enää yleistä maskisuositusta

Kuvituskuva: Pixabay
Kuvituskuva: Pixabay

Satakunnassa tilanne on rauhallinen. Varmistettuja COVID-tapauksia on edelleen 88. Uusia tapauksia ei ole todettu yli viikkoon. Viimeisestä paikallisesta tartunnasta on aikaa yli kolme viikkoa. Siksi THL:n eilen päivitetyssä maskisuosituksessa Satakuntaan ei enää annettu yleistä maskisuositusta.

-Tilanne voi kuitenkin muuttua hyvin nopeasti. Tämä on nähty esimerkiksi Mikkelissä, Jyväskylässä ja Kajaanissa. Viime päivinä on uutisoitu tautiryppäistä opiskelijariennoissa, harrastetapahtumissa ja joukkokokoontumisissa. Riski liittyy erityisesti joukkotapahtumiin, jonne keräännytään laajemmalta alueelta. Tällaisissa tilanteissa väkijoukossa, jossa turvavälejä ei pysty pitämään, on edelleen suositeltavaa käyttää suun ja nenän peittävää kasvosuojusta, sanoo Satakunnan sairaanhoitopiirin KY:n tartuntataudeista vastaava lääkäri, ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä.

Koko Suomen kahden viikon ilmaantuvuusluku on noussut tasolle 10,2 / 100 000 asukasta. Satakunnassa tämä luku on 0,5.

-Jotta voimme pitää Satakunnan tilanteen hyvänä, on tärkeää edelleen huolehtia käsien pesusta, oikeasta yskimis- ja aivastustekniikasta, turvaväleistä ja ennen kaikkea siitä, että sairaana minimoidaan lähikontaktit, eikä mennä töihin, kouluun tai päiväkotiin.

Suomessa on valittu valtakunnalliseksi strategiaksi aktiivinen testaaminen, jolla pyritään tunnistamaan COVID-tapaukset varhain ja katkaisemaan tartuntaketjut. Kansallisena tavoitteena on vuorokaudessa testiin ja vuorokaudessa vastaus, todetaan SataDiagin infektioyksikön tiedotteessa.

-Tavoitteen saavuttaminen on kaikkialla Suomessa ollut haasteellista, mutta tilanne on parantunut tai paranemassa. Satakunnassa näytteille pääsee tavoitteen mukaisesti joko samana tai seuraavana päivänä yhteydenotosta. Myös vastusviiveitä on pystytty lyhentämään.

-SataDiagin omassa laboratoriossa tehtynä vastaus saadaan samana päivänä, viimeistään seuraavana. Reagenssipulan takia näytteitä on kuitenkin jouduttu lähettämään THL:ään, jossa vastaukset ovat erityisesti viikonloppuisin pahasti ruuhkautuneet. Viime päivinä viive on kuitenkin lyhentynyt noin 2-3 vuorokauteen. Tulevana viikonloppuna Turun mikrobiologian laboratorio on luvannut tutkia ne näytteet, joita paikallisesti ei saada tehdyksi, joten vastusviive lyhentynee edelleen, Raija Uusitalo-Seppälä kertoo.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa