Huittinen 23.3.2020 10:30

Musiikkiopisto aloitti etäopetuksen – Opiskelijat iloisia, kun tunnit jatkuvat

Oppilaat tyytyväisiä, kun voivat edelleen opiskella musiikkia.

-Myönnän, että saatoin lähteä etätunnille vähän skeptisin mielin, mutta hyvin sujui, ja soittotunti oli ihan hauska kokemus, Eveliina Lahti tuumii.
-Myönnän, että saatoin lähteä etätunnille vähän skeptisin mielin, mutta hyvin sujui, ja soittotunti oli ihan hauska kokemus, Eveliina Lahti tuumii.
Marja-Liisa Hakanen

Monen muun oppilaitoksen tapaan myös Huittisten musiikkiopisto on siirtynyt etäopetukseen koronaepidemian takia. Ensimmäiset etätunnit pidettiin perjantaina.

–Musiikkiopisto kantaa huolta siitä, että lapset ja nuoret voisivat hyvin ja saisivat sisältöä arkeensa nyt, kun heidänkin on pysyteltävä pääsiassa kotona. Sen takia haluamme tarjota oppilaillemme mahdollisuuden jatkaa musiikkiharrastusta ja tavoitteellista musiikinopiskelua etänä, vs. apulaisrehtori Nelli Nieminen sanoo.

Laulunopettaja Kaisa Leander on ollut mukana tekniikkaryhmässä, joka selvitteli, millaisia välineitä ja tietoteknisiä yhteyksiä etäopetukseen tarvitaan.

–Lähtökohta oli se, että etäopiskelu saataisiin niin helpoksi, että siihen voivat kaikki oppilaat osallistua. Tarvitaan vain älypuhelin ja nettiyhteys. Opettajilla on kaikilla työkalut, joilla etäopettaminen onnistuu, Leander kertoo.

Hän myöntää, että se on lähiopetusta haasteellisempaa, mutta haasteet selätetään luovuudella.

–Tämä on enemmän mahdollisuus kuin uhka. Meillä oli jo kymmenen vuotta sitten ajatuksissa etäopetuksen kokeileminen, mutta silloin siihen ei vielä ryhdytty.

Nelli Nieminen sanoo, että etäopetusta on todella jo aikaisemminkin mietitty, mutta kokeilu oli tarkoitus järjestää vähän pienemmässä mittakaavassa.

–Tilanne on nyt radikaalisti erilainen, mutta meillä on etäopetukseen oikein hyvät valmiudet. Suhtaudumme luottavaisin mielin siihen, että asiat sujuvat hyvin.

Musiikkiopiston opiskelijat ovat ottaneet etämahdollisuuden hyvin vastaan.

–He ovat iloisia ja kiitollisia kun voivat edelleen opiskella musiikkia. Kun lähes kaikki harrastukset muuten ovat tauolla, iltapäivät ja illat voivat olla aika tyhjiä, Nelli Nieminen toteaa.

Hänen mukaansa opetusta toteutetaan monella tavalla.

–Pidetään etäsoittotunteja, opettaja voi myös lähettää oppilailleen soittovideoita ja antaa etätehtäviä. Vastaavasti oppilaat videoivat omaa soittoaan ja lähettävät videot opettajalle.

-Yhtenä toimintamuotona on soittavien sisarusten mahdollisuus yhteistyöhön ja yhteisten videoiden tekemiseen.

Kaisa Leander kertoo, että lauluoppilaille voidaan lähettää säestystaustoja, joiden päälle oppilas laulaa. Hän videoi laulunsa ja palauttaa videon opettajalle.

Myös muskarilaisille nauhoitetaan materiaalia, jota perheet voivat käyttää silloin, kuin heille parhaiten sopii.

–Musiikin hahmotusaineissa eli teoriaopinnoissa opettaja voi lähettää oppilailleen etätehtäviä. Aika kattavasti ja monella tavalla meillä etäopetusta nyt hoidetaan, Nieminen vakuuttaa.

Kaisa Leander sanoo, että etäopetuksen valmistelua helpotti se, että opettajien suunnittelupäiviä siirrettiin loppukeväästä tähän hetkeen.

–Näin ehdimme valmistautua ja sopeutua uuteen tilanteeseen. Moni kollega muualla on ollut ihmeissään, kun on pitänyt ilman tukea opetella yhtäkkiä aivan vieraita tietokoneohjelmia. Meillä tilanne on aivan erilainen.

Musiikkiopiston kevät on perinteisesti ollut täynnä vierailuja ja esiintymisiä, jotka nyt on peruttu. Niiden tilalle on ideoitu videotervehdyksiä, joita lähetetään esimerkiksi vanhainkoteihin.

–Haluamme antaa vanhainkotien asukkaille kaikesta huolimatta virikkeitä ja hyvää mieltä, vaikka emme paikan päälle pääsekään, Nelli Nieminen sanoo.

Katso Siirin Törmän kommentti etäopetuksesta

Katso Aino Törmän kommentti etäopetuksesta

Katso video Siiri ja Ainon Törmän harjoittelusta

Hyvin sujui, hauska kokemus

Sellonsoittoa Huittisten musiikkiopistossa opiskeleva Eveliina Lahti myöntää, että lähti ensimmäiselle etäsoittotunnille hieman epäilevin mielin.

-Soittotunti sujui kuitenkin oikein hyvin, ja oli hauska kokemus. Ennakkoluuloni osoittautuivat vääriksi, sillä tunti oli hyvin paljon normaalin soittotunnin kaltainen, Eveliina kertoo.

Tunnilla käytiin läpi hänen ohjelmistoonsa kuuluvia kappaleita.

-Ihan normaalisti tartuttiin epäkohtiin ja harjoiteltiin niitä. Itse en juuri huomannut ongelmia. Uskon, että etäopetus on ihan toimiva tapa soitto-opetukseen tulevina viikkoina.

Etäopetusta ovat päässeet kokeilemaan myös sisarukset Siiri ja Aino Törmä. He ovat muun muassa videoineet yhteistä harjoitteluaan .

-Toivoisin, että internet-yhteydet toimisivat hyvin, ja että päästäisiin mahdollisimman nopeasti normaaliin arkeen ja tavallisille soittotunneille, Siiri sanoo.

Aino Törmä taas toivoo, että opettaja voisi soittaa hänelle whatsapp-videopuheiluita.

Lue lisää

  • etäopetus
  • huittisten musiikkiopisto
  • koronaepidemia

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 69 e/vuosi.

Tilaa