Ladataan ilmoitusta
Satakunta 13.11.2021 07:45

Satakunta edelleen koronan leviämisvaiheessa – Laaja maskisuositus voimassa

Kuvituskuva: Pixabay
Kuvituskuva: Pixabay

Satakunnan ilmaantuvuusluku THL:n koronakartan perusteella on 132,2 / 100 000 asukasta / 14 vuorokautta. Tällä luvulla Satakunta on valtakunnallista keskitasoa. Koko Suomessa ilmaantuvuusluku on 174,0. Positiivisten näytteiden osuus, 4 prosenttia, on valtakunnallisen keskitason alapuolella. Näytteenotto on Satakunnassa pysynyt edeltävien viikkojen tasolla. Erikoissairaanhoidon kuormitus on lisääntynyt.

Satakunnan alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmä toteaakin, että maakunta on edelleen koronan leviämisvaiheessa.

Aktiivisena jatkuvan epidemiatilanteen takia Satakunnassa on edelleen voimassa laaja maskisuositus.

–Erityisen tärkeää on, että suu-nenäsuojusta käytetään kattavasti asioitaessa tai vierailtaessa sairaaloissa tai hoitolaitoksissa, työryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Petteri Lankinen toteaa tiedotteessa.

Kaikki suositukset löytyvät Satasairaalan verkkosivulta.

Viime viikolla Satakunnassa todettiin 145 uutta tapausta. Tartunnanlähde tai paikka selvisi 79 prosentissa tapauksissa ja 54 prosentissa kotimaisista tartunnoista tauti todettiin valmiiksi karanteenissa olevilla henkilöillä.

Lankisen mukaan Satakunnan rokotuskattavuus on yhä hieman jäljessä Suomen keskitasosta ja rokotuskattavuutta olisi välttämätöntä saada nostetuksi, jotta yhteiskuntaa pystyttäisiin pitämään auki ja terveydenhuollon ylikuormitus pystyttäisiin välttämään.

–Koko covid-pandemian aikana Satakunnassa on hoidettu 151 erikoissairaanhoidon sairaalahoitoa vaatinutta koronapotilasta, 16 potilasta on vaatinut tehohoitoa. Koronakuolemia on ollut 44, joista 30 perusterveydenhuollossa tai ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä.

Lankisen mukaan nyt päättyvällä viikolla, aiemmasta poiketen yli puolet potilaista on ollut alle 40 -vuotiaita ja täysin rokottamattomia.

–Osalla heistä on jokin riskitekijä, kuten ylipaino, raskaus tai astma, mutta osa on aivan perusterveitä. Lähes puolet on ollut yli 75-vuotiaita hauraita potilaita, jotka ovat saaneet kaksi rokotusta yleensä noin 5 kuukautta sitten.

–Kun tarkastellaan viimeistä kahta viikkoa, yhtä potilasta lukuun ottamatta kaikilla erikoissairaanhoidon potilailla on ollut puutteellinen rokotesuoja, joko rokottamattomuuden tai korkean iän ja perussairauksien vuoksi huonon tai hiipuvan rokotevasteen takia. Perusterveydenhuollossa hoidettujen potilaiden kohdalla jälkimmäinen ryhmä korostuu, Lankinen sanoo.

Huittisissa rokotusprosentit ovat 75,1 ja 69,8.

Satakunnassa ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 75,4 prosenttia väestöstä, koko Suomessa 75,7. Kaksi annosta saaneita Satakunnassa on 69,4 prosenttia, koko Suomessa 70,6. Huittisissa rokotusprosentit ovat 75,1 ja 69,8.

Lankisen mukaan Satakunnassa yli 90 prosentin rokotekattavuuden ovat saavuttaneet miltei kaikkien kuntien 60 vuotta täyttäneet.

–Alhaisimmat rokotekattavuudet sijoittuvat Satakunnan alueella hajanaisesti, mutta yhteinen tekijä on, että alle 60 prosentin kattavuuslukuja on vain alle 35-vuotiaiden ikäryhmissä. Alueelliset erot ovat Satakunnan alueella melko suuria ja nykyinen rokotekattavuus ei Satakunnassa riitä.

Huittisissa matalimmat rokotusprosentit ovat 25-29- ja 12-15-vuotiaiden ikäryhmissä.

–Pikkujoulukauden ja joulun juhlakauden lähestyessä rokotusten kuntoon hoitaminen olisi erityisen tärkeää, sillä on pelättävissä, että loppuvuoden aikana sairaalahoidon kantokyky saattaa olla vaarassa, mikäli käynnistymässä olevasta RS-virus- ja influenssakaudesta tulee raskas, eikä koronavirusepidemiaa saada kuriin. Siksi kaikkia 12 vuotta täyttäneitä kehotetaan ottamaan kaksi koronavirusrokotetta. Myös influenssarokote kannattaa hoitaa kuntoon nyt, sillä ensimmäiset influenssa B-tapaukset on jo Satakunnassa todettu, Lankinen sanoo.

–Rokottamattomien riski saada koronavirustartunta tilanteissa, joissa kokoontuu paljon ihmisiä, on voimakkaasti kohonnut. On tärkeää, että testeihin hakeudutaan viiveettä kansallisen ohjeistuksen mukaisesti ja oireisena pysytään kotona.

Lue myös: ”Korona ei ole kiva joululahja" – Kolmas rokotuskierros käyntiin Huittisissa

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 69 e/vuosi.

Tilaa