Ladataan ilmoitusta
Satakunta 21.5.2021 18:01

Satakunnassa eletään koronan kiihtymisvaiheen kynnyksellä – Vielä ollaan perustasolla

Kuvituskuva: Pixabay
Kuvituskuva: Pixabay

–Satakunta jatkaa epidemiologisesti perustasolla, mutta tilanne voi huonontua nopeasti. Nyt ollaan aivan kiihtymisvaiheen kynnyksellä. Noin viikon aikana nähdään, ajaudutaanko takaisin kiihtymis- tai jopa leviämisvaiheeseen, sanoo torstain tiedotteessa Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Petteri Lankinen.

–Raumalla torstaina aamuna todetut uudet tapaukset, jotka liittyvät Lukon kultajuhlintaan herättävät huolen tilanteen uudesta pahenemisesta. Ilmaantuvuusluku ei vielä ole kovin korkea, mutta se on nopeasti kaksinkertaistunut. Tilanteeseen liittyy useita joukkoaltistuksia.

–Viime aikoina todetut tartunnat Raumalla ovat keskittyneet nuoriin aikuisiin, mukana yksi yläasteikäinen. Yhdeksässä tapauksessa tartunta on todennäköisesti saatu joukkokokoontumissa toreilla, baareissa tai yksityisjuhlissa, mutta tarkka tartunnanlähde ei ole selvillä. Koska koronavirus tarttuu jo ennen oireiden puhkeamista ja henkilöt ovat liikkuneet aktiivisesti, on seurauksena ollut myös joukkoaltistuksia ravintoloissa, baareissa ja harrastuksissa. Karanteeniin on Raumalla viime päivinä asetettu noin 150 henkilöä ja lisäksi ravintoloissa, baareissa ja kultajuhlissa on todennäköisesti altistunut moninkertainen määrä ihmisiä, joita ei ole voitu tunnistaa, ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä sanoo perjantaisessa tiedotteessa alueellisen työryhmän ylimääräisen kokouksessa jälkeen.

Satasairaalan tilastojen mukaan Satakunnassa on todettu kaikkiaan 1670 covid-19 -tapausta.Koronakartassa ilmaantuvuus torstaina oli 25,1 / 100 000 asukasta / 14 vuorokautta. Tapauksia varmistui 54. Huittisissa ei ilmennyt kahden viime viikon aikana yhtään tapausta.

Vaikein tilanne on Eurassa, jossa ilmaantuvuusluku on 295,7, luku on Suomen korkeimpien joukossa.

-Tartuntoja on todettu eniten nuorilla sekä heidän perheenjäsenillään ja lähipiirillään.Eurasta on raportoitu joitakin karanteenirikkomuksia ja näihin on puututtava aktiivisesti, sanoo Uusitalo-Seppälä.

Viime viikolla todettiin 37 tapausta, kun edeltävällä viikolla tapauksia oli 22. Tartunnan saaneista henkilöistä 57 prosenttia oli jo karanteenissa. Tartunnanjäljitys toimii Uusitalo-Seppälän mukaan tehokkaasti ja tartunnanlähteet ovat hyvin selvillä.

Viime viikolla otettiin 4586 näytettä, joista positiivisia oli 0,7 prosenttia.

–Satakunnassa ei ole todettu THL:n muuntuneiden koronavirusten seurannassa Intian varianttia. UK-varianttivirus on edelleen vallitseva. THL:n tulosten mukaan UK-varianttia on Satakunnassa varmistettu 37 ja Etelä-Afrikan varianttia 10 tapausta, Uusitalo-Seppälä kertoo.

Satasairaalassa on ylilääkärin mukaan yksi koronavirusinfektiota sairastava potilas osastohoidossa. Teho-osastolla ei ole koronapotilaita. Terveyskeskuksen vuodeosastolla on kaksi koronavirusinfektiota sairastavaa potilasta.

Päivitetty klo 20.11 tarkennuksilla Rauman tilanteesta.

Ylioppilasjuhlan voi järjestää

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä linjasi torstaina, että oppilaitokset voivat järjestää ylioppilasjuhlan, mutta ilman yleisöä.

–Jos juhlasalissa on hyvin tilaa tai juhla järjestetään ulkona ja juhlaan kutsutaan vieraita, tulee huomioida aluehallintoviranomaisen kokoontumisrajoitukset ja tartuntatautilain noudattaminen. Ylioppilaat lakitetaan ryhmissä, perustason kunnissa ryhmissä voi olla 20 henkilöä, kiihtymis- ja leviämisvaiheen kunnissa 10. Juhlaan osallistuu vain rajattu määrä henkilökuntaa, sanoo tiedotteessa työryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Petteri Lankinen

Yksityisjuhlissa tulee työryhmän linjauksen mukaan huomioida voimassa oleva suositus kokoontumisrajoituksesta.

–Nyt voimassa oleva suositus on 20 henkilöä, mutta määrä voi nousta ennen juhlaa 50 henkilöön. Vieraiden tulon porrastaminen on silti suositeltavaa. Lankinen toteaa.

–Suositeltavaa on järjestää juhlat porrastetusti siten, että paikalla on samaan aikaan enintään voimassa olevan suosituksen mukainen henkilömäärä. Kiihtymis- ja leviämisvaiheen kunnissa suositellaan henkilömäärän rajaus enintään 10 henkilöön kerrallaan.

–Juhlan järjestäjää suositellaan pyytämään ilmoittautumiset tai/ja pitämään kirjaa vieraista ja kellonajoista mahdollisen tartunnanjäljityksen helpottamiseksi, Lankinen ohjeistaa.

Kaikki suositukset löytyvät Satasairaalan verkkosivulta.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa