Ladataan ilmoitusta
Pirkanmaa 13.1.2022 14:15

Koronaan sairastuneiden eristysaika viiteen vuorokauteen Pirkanmaalla – Altistuneita ei enää karanteeniin

Kuvituskuva: Pixabay
Kuvituskuva: Pixabay

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä luovutaan koronalle altistuneiden karanteeniin asettamisesta, ja korona-jäljitys keskitetään terveydenhuollon yksiköihin, hoivalaitoksiin ja riskiryhmien asumisyksiköihin. Sairastuneiden eristysaika lyhenee viiteen vuorokauteen.

Pirkanmaalla koronaan sairastuneiden eristysaikaa lyhennetään THL:n ehtotuksen mukaisesti viiteen vuorokauteen. Perusteluna on käytetty vertailua muiden maiden käytäntöihin ja terveydenhuollon riittävän työvoiman takaamista. Koronavirus on tartuttavimmillaan 1–2 vuorokautta ennen oireiden alkua sekä muutamana ensimmäisenä päivänä oireiden alettua.

Sairaanhoitopiirin keskiviikkoisessa tiedotteessa todetaan, että viiden päivän eristyksen jälkeen henkilö voi palata töihin tai opiskelupaikkaansa, mikäli oireet ovat helpottaneet. Tällöinkin hänen tulee noudattaa yleisiä maski- ja käsihygieniasuosituksia. Oireiden jatkuessa, voidaan lääkärin arvion mukaan poissaoloa tarvittaessa jatkaa sairauslomana.

Lyhennetty aika ei koske ennen tiedotetta asetettuja eristyksiä ja karanteeneja.

Koronavirusinfektiolle altistunut oireeton henkilö voi jatkaa töissä ja opiskeluissa normaalisti. Mikäli hänellä ilmenee koronavirusinfektioon sopivaa oireistoa, hänen tulee viipymättä omaehtoisesti eristäytyä kotiin.

Oireettomankin altistuneen tulee välttää tarpeettomia sosiaalisia kontakteja viikon ajan altistuksen jälkeen, ja käyttää työ- tai opiskelupaikkakontakteissa maskia sekä noudattaa tarkasti käsihygieniaa.

Sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan tartunnanjäljityksellä ei enää pystytä merkittävästi estämään viruksen leviämistä väestössä. Valtavirukseksi noussut omikron-muunnos leviää aiempia virusmuunnoksia nopeammin.

Tartunnat leviävät väestössä yleisesti, eikä yksittäisen ihmisen kontaktien jäljittämisellä enää ole merkitystä samalla tavalla kuin silloin, kun tartunnat tai tartuntaketjut ovat yksittäisiä.

Päivittäisten tartuntojen määrä on moninkertaistunut joulukuun alun jälkeen, mikä on ruuhkauttanut tartunnanjäljitystoiminnan vakavasti.

Tartunnan saaneiden kanssa samassa taloudessa asuville ja muille vastaaville lähikontakteille ei ole enää mahdollista antaa yksilöllistä neuvontaa, eikä heitä ole perusteltua asettaa tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin.

Sairaanhoitopiirin mukaan viranomaisjäljitystä tehdään jatkossa pääsääntöisesti vain vakavan koronavirustaudin riskiryhmien asumisyksiköissä, hoivalaitoksissa ja terveydenhuollon yksiköissä. Muissa tilanteissa kuten perhepiirissä, työpaikalla, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa altistuneita ei enää aseteta tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Altistuneiden suositellaan toimivan omatoimisesti tartuntariskin vähentämiseksi. Koronavilkun avauskoodien lähettämisestä luovutaan.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 69 e/vuosi.

Tilaa
Näytä mainos