Satakunta 16.10.2020 19:08

Satakunnan tartuntatautien torjunnan työryhmältä uusia suosituksia

Kuvituskuva: Pixabay
Kuvituskuva: Pixabay
Minna Karru

Alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä päätti tänään perjantaina uutena asiana suositella, että yli 50 henkilön yksityistilaisuuksia ei Satakunnassa järjestettäisi. Lisäksi suositellaan, että yli 20 hengen yksityistilaisuuksiin ei tulisi osallistua henkilöitä, jotka tulevat kiihtymis- tai leviämisvaiheessa olevilta alueilta.

Satakunnan voimassa olevat suositukset voi käydä lukemassa Satasairaalan verkkosivulta.

Tapauksia on Satakunnassa todettu 111.

Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri, ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä toteaa tiedotteessa, että Satakunnassa epidemia on edelleen perustasolla. Lähialueilla tilanne on kuitenkin vaikeampi.

–Naapurimaakunnissa epidemia on kiihtymisvaiheessa ja Vaasassa se on leviämisvaiheessa, ylilääkäri selittää.

–Satakunnassa tapauksia on nyt todettu 111. Kahden viikon ilmaantuvuus täällä on nyt 7,4 / 100 000 asukasta. Koko Suomen ilmaantuvuusluku on noin 50,8.

–Kahden viime viikon tartunnanlähteet on pystytty selvittämään yli 90-prosenttisesti, ei välttämättä henkilötunnustasolle, mutta selkeään altistustapahtumaan. Tartunnat ovat olleet peräisin Vaasasta, Turusta, pääkaupunkiseudulta, Tampereelta ja ulkomailta. Vain yhden tapauksen tartunnanlähde on jäänyt avoimeksi ja on todennäköisesti peräisin Satakunnasta, ylilääkäri toteaa.

Uusitalo-Seppälä sanoo, että on todennäköistä, että epidemia leviää jatkossa myös Satakunnassa, jos varotoimia ei noudateta.

–Olennaista on, että hyvää käsihygieniaa ja turvavälejä noudatetaan ja lievästikin oireiset hakeutuisivat viiveettä testiin ja pysyvät kotona eivätkä oireisena mene töihin, kouluun, päiväkotiin tai harrastuksiin, hän muistuttaa.

Maskin käyttöä suositellaan tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida pitää.

Satakunnan maskisuosituksessa otetaan kantaa tilanteeseen epidemiologisen tilanteen pohjalta.

–Lähtökohtaisesti maskin käyttöä suositellaan aina tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida pitää. Erityisen tärkeää se on paikoissa, joissa koolla on paljon ihmisiä ja yhteen kokoontuu väkeä myös lähialueen ulkopuolelta.

–Käyttämällä maskeja, huolehtimalla turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta voimme kaikki vaikuttaa epidemian kulkuun ja auttaa pitämään yhteiskuntaa auki ja varotoimia noudattaen myös osallistua esimerkiksi kulttuuritilaisuuksiin ja urheilutapapahtumiin, ylilääkäri sanoo.

Uusitalo-Seppälä muistuttaa, että valtioneuvosto antoi eilen torstaina koko maata koskevan etätyösuosituksen.

–Hallitus muistutti myös, että yli 50 hengen yleisötilaisuuksissa ja harrastuksissa noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeita hygieniasuosituksista ja turvaväleistä, ylilääkäri lisää.

Lue lisää

  • koronavirus
  • satakunta
  • sairaanhoitopiiri
  • Raija Uusitalo-Seppälä

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 69 e/vuosi.

Tilaa