Ladataan ilmoitusta
Uutiset 2.7.2021 12:00

Vastaa kyselyyn - miten korona-aika on vaikuttanut elämääsi?

Kuvituskuva: Pixabay
Kuvituskuva: Pixabay

Miten yli vuosi koronapandemiaa on vaikuttanut elämään? Miten suhtaudut koronarokotteisiin?

Vastausta selvittävät tutkijat yli 40 maasta. Suomessa tietoa keräävät Turun yliopiston tutkijat verkkokyselyllä.

Tutkimus on jatkoa viime vuonna yli 150 000 ihmisen kokemuksia kartoittaneelle tutkimukselle. Sen tulokset osoittivat stressin, koronahuolen sekä luottamuksen hallitusten koronatoimiin olevan yhteydessä siihen, miten hyvin ihmiset noudattivat pandemian hidastamiseen tähtääviä ohjeita.

Tutkimuksessa löydettiin myös merkittäviä maakohtaisia eroja.

– Viime vuonna yli 20 000 suomalaista vastasi kyselyyn. Tulokset osoittivat suomalaisten kokevan muita eurooppalaisia vähemmän stressiä ja enemmän luottamusta hallituksen koronatoimia kohtaan, Turun yliopiston tutkija Jarno Tuominen sanoo tiedotteessa.

–Ensimmäisten koronakuukausien aikana ihmiset olivat pääasiallisesti huolissaan Suomen taloudesta sekä omasta ja läheistensä terveydestä, hän lisää.

”Edellinen tutkimus osoitti, että suomalaiset kokivat muita eurooppalaisia vähemmän stressiä.”

Jatkotutkimuksen tavoitteena on ymmärtää, millainen vaikutus yli vuoden kestäneellä koronapandemialla on ollut.

–Toivomme mahdollisimman monen suomalaisen osallistuvan kyselyyn. On erittäin kiinnostavaa ja arvokasta saada nähdä, miten ihmisten asenteet, käyttäytyminen ja psyykkinen hyvinvointi ovat muuttuneet tämän haastavan vuoden aikana. Tämä tutkimus auttaa varautumaan tuleviin kriisitilanteisiin erityisesti ihmisten psykologisten tarpeiden näkökulmasta, Turun yliopiston tutkija Pilleriin Sikka toteaa.

Vastaa kyselyyn täällä.

Kyselyyn vastaaminen kestää 15–30 minuuttia, ja se on täysin anonyymi. Tulokset julkaistaan tieteellisissä aikakauslehdissä, ja aineisto jaetaan avoimesti siten, että kaikki kiinnostuneet tutkijoista maallikoihin ja toimittajista poliitikkoihin saavat tiedon käyttöönsä.

Tutkimuksen ensimmäisen osan tulokset on julkaistu vertaisarvioiduissa tiedelehdissä Royal Society of Open Science ja Scientific Data.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa