Ladataan ilmoitusta
Satakunta 22.1.2021 07:34

Koronan perustasosta huolimatta Satakunnassa rajoitukset pidetään ennallaan

Kuvituskuva: Pixabay
Kuvituskuva: Pixabay

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä kokoontui eilen ja totesi Satakunnan olevan epidemiologisesti perustasolla, mutta riski uudelleen kiihtymisvaiheeseen joutumisesta on melko suuri.

–Varsinais-Suomessa, esimerkiksi Laitilan seudulla, epidemia on aktiivinen ja se on heijastunut myös Satakuntaan, työryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Petteri Lankinen selittää tiedotteessa.

–Valtakunnallisesti huolta herättää koronaviruksen herkästi tarttuvien muuntovirusten mahdollinen leviäminen Suomessa. Muuntuneen koronaviruksen leviämisen estämiseksi hallitus on kehottanut koko keinovalikoiman käyttöä alueellisesti ja tänään odotetaan toimenpiteiden rajoilla tiukentuvan.

–Satakunnassa ilmaantuvuus on edelleen valtakunnallisesti matala, mutta se on ollut lievässä nousussa, sanoo tiedotteessa sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri, ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä.

Eilisen koronakartan mukaan ilmaantuvuus Satakunnassa on 14,8 / 100 000 asukasta / 14 vuorokautta, mikä on Suomen kolmanneksi alhaisin luku.

–Infektioyksikön oman tilaston mukaan tapauksia on Satakunnassa kaikkiaan 441.

–Satakunnassa on toistaiseksi todettu vain kaksi muuntuneen koronaviruksen aiheuttama tapausta, eikä uusia virusmuunnoksia ole tullut ilmi, mutta useita näytteitä on tutkittavina. Yli puolet Satakunnan tapauksista on peräisin ulkomailta, joten muuntoviruksia todennäköisesti tulee jatkossa löytymään. Niiden leviämisen ehkäisyssä huolellinen tartunnanjäljitys ja karanteeni ovat avainasemassa, ylilääkäri sanoo.

Tartunnanlähteet ovat Satakunnassa selvillä yli 90 prosentissa tapauksista.

–14 vuorokauden aikana on todettu 40 tartuntaa, joista22 on peräisin ulkomailta, pääosin vierastyöläisiltä. Satakunnassa tapahtuneita tartuntoja on ollut vain vähän ja ne ovat yleensä tapahtuneet perhe- tai lähipiirissä.

–Valitettavasti parina viimepäivänä on ilmi tullut kolme uutta tapausta, joiden tartunnanlähde ei ole selvillä.

”Tartunnanlähteet Satakunnassa selvillä yli 90 prosentissa tapauksista.”

Viime viikon lauantaista lähtien on todettu kolme joukkoaltistustilannetta hyvin erilaisten työpaikkojen taukotiloissa. Näiden altistusten takia on yhteensä 53 työntekijää jouduttu laittamaan karanteeniin.

–Työpaikkojen tulee kiinnittää erityistä huomiota järjestelyihin kahvihuoneissa ja ruokailutilanteissa, joissa maskia ei voi käyttää. Turvavälien tulee olla riittäviä, mielellään yli 2 metriä, ja tilajärjestelyiden sellaisia, että altistuksia ei synny. Ruokatauot kannattaa porrastaa ja ryhmät pitää erillään. Näin voidaan välttää tartuntojen leviämistä ja karanteeneja työpaikoilla, Uusitalo-Seppälä ohjeistaa.

Viime viikolla otettiin 2099 koronanäytettä. Näytteistä 0,8 prosenttia oli positiivisia.

–On hyvin tärkeää, että näytteelle hakeudutaan pian oireiden alettua, jotta tartuntaketjut pystytään tehokkaasti katkaisemaan, ylilääkäri korostaa.

–Toivomme kaikilta sitkeyttä jatkaa voimassa olevia, jo tutuiksi käyneitä varotoimia. Etäisyydet, hyvä käsihygienia ja niiden lisänä maskin käyttö auttavat pitämään koronavirusepidemian kurissa. Samat toimet ehkäisevät myös muuntuneen viruksen leviämistä.

Nykyisin rajoituksin ainakin kuun loppuun

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä suosittelee kunnille entisten suositusten ja rajoitusten jatkamista tammikuun loppuun. Suositukset yksityistilaisuuksien henkilömäärän rajoittamisesta 10 henkilöön pysyi ennallaan samoin kuin muut suositukset. Kaikki suositukset löytyvät Satasairaalan verkkosivulta.

–Toimenpiteet saavat todennäköisesti jatkoa, niitä arvioidaan uudelleen viikon kuluttua, sanoo tiedotteessa työryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Petteri Lankinen.

–Koulutartuntoja Satakunnassa ei ole todettu ja koulut pyritään pitämään auki ja oppilaat lähiopetuksessa kaikin keinoin, Lankinen sanoo.

–Ammattikorkeakoulujen suositellaan toteuttavat opetustaan hybridimallilla, eli etä- ja lähiopetusta vuorotellen niin, että välttämätön opetus voidaan toteuttaa lähiopetuksena maskit, turvavälit ja hygieniaohjeet muistaen.

Harrastustoiminnan rajoitukset pidettiin Satakunnassa ennallaan.

–Satakunnassa on systemaattisesti pientä joulutaukoa lukuun ottamatta pyritty turvaamaan erityisesti lasten ja nuorten harjoittelu ja harrastaminen. Kilpailu-, ottelu- ja sarjatoiminta joudutaan kuitenkin pitämään vielä tauolla eikä varotoimista voida luopua.

Myös aikuisten ryhmäharrastustoimintaa on mahdollistettu tietyin ehdoin 7.1. lähtien.

–Ryhmän koko on kuitenkin rajattu 10 henkilöön. Ensi viikolla harkitaan, voidaanko ryhmäkokoa nostaa 20 henkilöön, mikäli varotoimia voidaan noudattaa.

Lankinen toteaa tiedotteessa, että julkisessa keskustelussa on ihmetelty, miksi esimerkiksi ravintolatoimintaa ei rajata.

–Kysymys on aiheellinen, mutta alueellisella tartuntatautityöryhmällä ei ole päätösvaltaa asiaan, sillä kyse on yksityisestä elinkeinon harittamisesta. Satakunnassa ei nyt ole todettu ravintolatartuntoja.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa