Ladataan ilmoitusta
Satakunta 15.10.2021 18:46

Satakunta edelleen leviämisvaiheessa, vaikka tilanne aavistuksen parempi – Maskisuositus yhä muuta maata tiukempi

Kuvituskuva: PIxabay
Kuvituskuva: PIxabay

–Satakunnan epidemiatilanne on aavistuksen parantunut, koska uusien tapauksien ilmaantuvuus on kääntynyt laskuun. Epidemiatilanne on edelleen valtakunnallisesti huonoimpien joukossa, toteaa tiedotteessa alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Petteri Lankinen.

–Viime viikolla todettiin 168 uutta tapausta, edellisellä viikolla luku oli 260. Tartunnanlähde tai paikka selvisi viime viikolla 79 prosentissa tapauksista. Puolet tartunnan saaneista oli karanteenissa, kun tartunta todettiin.

Satakunnan ilmaantuvuusluku koronakartan perusteella on 195,3 / 100 000 asukasta / 14 vuorokautta. Ilmaantuvuus on Suomen kolmanneksi korkein.

–Sairaalahoidon tarve on edelleen korkea. Satasairaalassa on tällä hetkellä hoidossa 10 covid-potilasta, joista 2 on tehohoidossa. Perusterveydenhuollon yksiköiden vuodeosastolla on 8 iäkästä potilasta.

Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 83 prosenttia satakuntalaisista, koko Suomessa 85 prosenttia. Kaksi annosta on saanut satakuntalaisista 72 prosenttia, koko Suomessa 74 prosenttia. Johtajaylilääkäri Lankinen toteaa, että rokotuskattavuutta on Satakunnassa nostettava.

–Rokotus suojaa tartunnan saamiselta varsin hyvin, vaikka suoja ei olekaan täydellinen. Kukaan ei voi olla etukäteen varma siitä, ettei omalle kohdalle osu vaikea covid 19 -tautimuoto. Iän myötä vaikean taudin todennäköisyys nousee selvästi, mutta nuorillakin sairaalahoitoon joutuminen on mahdollista.

–Oman terveyden suojaamiseksi suosittelemme edelleen kaikkia rokottautumaan mahdollisimman nopeasti. Rokotus antaa suurimmalle osalle erittäin hyvän suojan vakavia tautimuotoja ja kuolemaa vastaan.

Alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä päätti pitää Satakunnan maskisuosituksen edelleen muuta maata tiukempana.

–Maskien käytön, turvavälien noudattaminen ja hyvän käsihygienian toteuttaminen ovat tärkeitä ja auttavat kuormittunutta tartunnanjäljitystä vaikeassa tilanteessa.

–Valtakunnallisesta kouluja ja oppilaitoksia koskevasta maskisuosituksesta on luovuttu ja suositukset tehdään alueellisesti. Työryhmä suosittelee maskin käytön jatkamista 12 vuotta täyttäneillä kouluissa ja oppilaitoksissa. Linjausta tarkastellaan uudelleen mahdollisen epidemiatilanteen paranemisen ja rokotuskattavuuden kehittymisen jälkeen.

Kaikki suositukset löytyvät Satasairaalan verkkosivulta.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 69 e/vuosi.

Tilaa