Ladataan ilmoitusta
Satakunta 22.1.2022 14:00

Korona etenee vauhdilla myös Satakunnassa – Rokotuskattavuus parempi kuin koko maassa

Marja-Liisa Hakanen

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) tiedottaa, että koronan ilmaantuvuus on edelleen nousussa. Sairaanhoitopiirin infektioyksikön mukaan ilmaantuvuus on nyt 1 460 tapausta 100 000 asukasta kohti aikavälillä 5. – 18.1.

ATTR:n tiedotteen mukaan tilanne on vaikea koko Satakunnassa. Viikolla kaksi Satakunnassa otettiin reilut 7 600 näytettä ja todettiin 1667 tartuntaa. Satadiagin laboratoriossa tutkituista näytteistä 27 prosenttia oli viime viikolla positiivisia. Huomattavan korkeita lukuja oli muun muassa Säkylässä, missä positiivisten näytteiden osuus oli 30 prosenttia. Mukana eivät ole varuskunnan luvut. Myös Huittisissa 30 prosenttia näytteistä oli positiivisia.

Hankalaksi tilanteen tekee se, että maakunnan tartunnoissa on merkittävä määrä sellaisia, joiden tartuntaketjuja ei ATTR:n mukaan pystytä enää luotettavasti jäljittämään.

Rokotukset ovat kuitenkin edenneet hyvin. Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 87,1 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä (koko Suomessa 86,9), kaksi annosta on saanut 83,9 prosenttia (koko Suomessa 82,9) ja kolmannen 45,4 prosenttiayli 12-vuotiaista. Koko Suomessa vastaava luku on 42,4.

Koronaviruksen aiheuttama sairaalakuormitus on Satakunnassa kohtuullinen, mutta terveyskeskuksten vuodeosastoilla koronapotilaiden määrä on lisääntynyt. Perjantaiaamuna Satasairaalassa oli seitsemän koronapotilasta osastohoidossa ja kaksi teho-osastolla. Terveyskeskuksen vuodeosastolla oli 16 koronapotilasta.

ATTR muistuttaa, että kansalaisten oma toiminta ja vastuu on epidemian hallinnan kannalta erittäin tärkeää. Eristys- ja karanteenipäätöksiä ei enää pääsääntöisesti tehdä, vaan sairaana ollaan kotona omailmoitussairaslomalla tai tarvittaessa työterveyslääkärin tai -hoitajan todistuksella.

Työnantajia kannustetaan hyväksymään tilapäisesti viiden päivän sairauspoissaolo ja altistuneiden etätyöskentely, silloin kun se on mahdollista.

ATTR toteaa tiedotteessaan myös, että jos koronan oireet ovat lievät, ei terveydenhuollon koronatestiin tarvitse mennä, vaan ohjeistuksena on nyt: jää oireisena kotiin ja hakeudu testiin vain harkiten.

Sosiaali- ja terveydenhuollossa työskenteleville on omat ohjeensa Satasairaalan sivuilla. Niiden mukaan terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin on mentävä, jos tartuntaan viittaavien oireiden tai altistumisen lisäksi joku tai jotkut seuraavista ehdoista täyttyvät: terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä tai työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa tai kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai olet raskaana tai perheenjäsenesi työskentelee sosiaali- tai terveydenhuollon tehtävässä.

LUE MYÖS: Huittinenkin muuttaa koronatestauksen ja -jäljityksen käytäntöjä

LUE MYÖS: Mitä teen, jos epäilen koronatartuntaa

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 69 e/vuosi.

Tilaa