Ladataan ilmoitusta
Satakunta 12.1.2021 09:34

Koronatilanne Satakunnassa rauhallinen – Rokotukset alkaneet useimmissa kunnissa

Kuvituskuva: Kai Pilger
Kuvituskuva: Kai Pilger
Mikko Perttunen

Satakunnan koronavirustilanne on pysynyt rauhallisena. Tapauksia on nyt sairaanhoitopiirin oman rekisterin mukaan kaikkiaan 415, tartuntatauti-ilmoitusten perusteella 396. Satasairaalassa on nyt hoidossa yksi potilas. Teho-osastolla ei ole koronapotilaita.

Ilmaantuvuusluku Satakunnassa on pysynyt vakaana ja on nyt koronakartan mukaan 13,9 tapausta / 100 000 asukasta / 14 vrk. Koko Satakunnan on epidemiologisesti arvioitu olevan kiihtymisvaiheessa, mutta tilanne lähestyy perustasoa.

Myös tartunnanlähteet ovat hyvin selvillä. Satakunnassa ei ole viime aikoina ollut tapauksia, joiden tartunnanlähde olisi ollut epäselvä ja tartunta saatu Satakunnassa. Viikonloppuna tuli ilmi yksi joukkoaltistus porilaisessa päiväkodissa, jonka seurauksena 16 henkilöä asetettiin karanteeniin. Muita joukkoaltistustilanteita ei ole viime aikoina ollut.

Kahdella Satakunnassa matkailleella ulkomailta saapuneella henkilöllä todettiin viikonlopun jatkotutkimuksissa muuntuneen, Britanniassa yleisen viruskannan aiheuttama infektio. Tapausten lähikontaktit asetettiin heti koronavirusinfektion toteamisen jälkeen karanteeniin ja virusmuunnoksen vuoksi karanteeniaikaa pidennettiin. Viruskannan ei kuitenkaan arvioida näihin tapauksiin liittyen levinneen laajemmalle.

Rokotukset ovat alkaneet useimmmissa kunnissa. THL:n uuden linjauksen mukaisesti kaikki rokotteet, jotka saadaan, käytetään mahdollisimman pian. Toinen rokoteannos pyritään kuitenkin antamaan myyntiluvan mukaisesti noin 21 vuorokauden kuluttua ensimmäisestä annoksesta.

Rokotejärjestyksessä noudatetaan kansallista ohjeistusta, ja tällä hetkellä rokotetaan terveydenhuollon koronapotilaita hoitavaa henkilöstöä sekä terveydenhuollon toiminnan kannalta kriittisiä henkilöitä. Lisäksi pyritään mahdollisimman pian rokottamaan myös ympärivuorokautisen hoivan yksiköiden iäkkäitä asukkaita ja heidän hoitajiaan. Rokotusten antaminen laajemmin väestölle helpottuu vasta sitten, kun kevään aikana todennäköisesti saadaan lisää uusia rokotevalmisteita. Koska käytettävissä olevat rokotemäärät ovat toistaiseksi pieniä on järkevää pyrkiä kohdentamaan ne mahdollisimman vaikuttavasti.

Varotoimet ovat edelleen tärkeitä, koska tilanne voi nopeastikin huonontua. Oireisena tulee jäädä kotiin, ja testiin hakeudutaan matalalla kynnyksellä. Lähikontaktien määrän rajoittaminen, etäisyyksien pitäminen, käsihygieniasta huolehtiminen ja maskin käyttö ovat avainasemassa. Edelleen myös suositellaan, että yksityistilaisuuksien henkilömäärä rajattaisiin kymmeneen henkeen ja matkustelua leviämisvaiheessa oleville alueille vältettäisiin.

Kansallinen maskisuositus laajeni viime viikon lopulla koskemaan 12-vuotiaita ja kuudensia luokkia.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 69 e/vuosi.

Tilaa