Ladataan ilmoitusta
Satakunta 6.11.2021 14:01

Satakunnassa yhä voimassa laaja maskisuositus

Satasairaalassa on tällä hetkellä hoidossa neljä eristyksessä olevaa Covid-potilasta, tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta. Kuvituskuva: Pixabay
Satasairaalassa on tällä hetkellä hoidossa neljä eristyksessä olevaa Covid-potilasta, tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta. Kuvituskuva: Pixabay

Koronan ilmaantuvuus on Satakunnassa edelleen korkea, erityisesti Harjavallassa ja Pomarkussa, todetaan alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän (ATTR) tiedotteessa.

Satasairaalan infektioyksikön oman tilaston mukaan viimeisen 14 vuorokauden ilmaantuvuus on Satakunnassa 126/100 000 asukasta. Ilmaantuvuus on suurinta (yli 200/100 000 asukasta /14 vrk) Harjavallassa ja Pomarkussa.

Tartunnanjäljitys toimii Satakunnassa edelleen tehokkaasti, vaikka kuormittaakin työntekijöitä raskaasti.

Viime viikolla todettiin 136 uutta tapausta Satakunnassa. Tartunnanlähde tai -paikka selvisi 83 prosentissa tapauksista. Poikkeuksellista on, että viime viikolla vain 15 prosenttia kotimaisista tartunnoista todettiin valmiiksi karanteenissa olevilla.

Tartunnoista 3 prosenttia on suoraan ulkomailta, 93 prosenttia on omasta sairaanhoitopiiristä.

Tartunnoista 35 prosenttia todettiin samasta taloudesta. Ystävä- ja lähipiiristä todettiin 14 prosenttia ja vapaa-ajan vietosta 6 tartuntaa. Työpaikalta saatuna todettiin vain 10 prosenttia tartunnoista, mutta huolestuttavasti suuri osa näistä sote-toimialan työpaikoilla.

Perjantaina 5. marraskuuta Satakunnassa oli eristyksessä yhteensä 223 Covid-9 –potilasta ja karanteenissa on noin 640 koronalle altistunutta henkilöä.

Erikoissairaanhoidon tarve on jatkunut maltillisena. Satasairaalassa on tällä hetkellä hoidossa neljä eristyksessä olevaa Covid-potilasta, tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta. Perusterveydenhuollon yksiköiden vuodeosastoilla on 31 koronapotilasta, joista 30 Porin perusturvan vuodeosastoilla.

ATTR:n tiedotteen mukaan arvioidaan, että sairaalahoitoa tarvitsee tulevalla viikolla noin 10–15 uutta potilasta, joista tehohoitoa arvioidaan tarvittavan 1–3 potilaalle. Tämä potilasmäärä pystytään hoitamaan Satasairaalassa ilman erityisjärjestelyjä. Ajoittain päivystys on kuitenkin ollut ruuhkautunut koronapotilaiden takia.

Kaikkiaan korona-aikana Satakunnassa on hoidettu yhteensä 137 sairaalahoitoa vaatinutta koronapotilasta, joista 16 on ollut tehohoidossa. Koronakuolemia on ollut yhteensä 34, joista 21 perusterveydenhuollossa tai ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä.

Tiedotteessa todetaan, että puutteellinen rokotesuoja on ollut 89 prosentilla kaikista erikoissairaanhoidossa olleista potilaista. Täysin rokottamattomia on ollut 79 prosenttia erikoissairaanhoidossa hoidetuista. Potilaiden keskimääräinen ikä (mediaani) on ollut 60,5 vuotta, ikähaarukka on ollut 1–98. Lapsia on hoidossa ollut vain kolme, eikä heistä kellään ole ollut vakavaa tautia.

Terveyskeskuksen vuodeosastolla ja hoivalaitoksissa viime viikkoina sairastuneet ovat olleet valtaosin kahdesti rokotettuja. Kyseiset potilaat ovat iäkkäitä ja monisairaita ja toisesta rokotuksesta on ollut aikaa noin viisi kuukautta.

“Tässä ikäryhmässä rokotteiden teho ei ole yhtä hyvä kuin muilla ja rokotteen teho hiipuu aiemmin. Siksi on olennaisen tärkeää, että lähiympäristö ja potilaita hoitavat henkilöt on rokotettu mahdollisimman kattavasti, ja että kolmannet rokotukset annetaan THL:n suosituksen mukaisesti”, sanotaan tiedotteessa.

Satakunnassa ensimmäisen annoksen oli perjantaina saanut 75,1 prosenttia koko väestöstä (koko Suomessa 75,5 %) ja kaksi annosta 68,7 prosenttia (koko Suomessa 69,8 %).

Myös influenssarokotukset ovat alkaneet koko Satakunnassa. Ihanteellinen aika ottaa influenssarokote on marraskuusta joulukuuhun, jotta suoja ehtii kehittyä ennen influenssakauden alkua ja kestää koko kauden. Influenssarokote voidaan antaa samaan aikaan koronarokotteen kanssa.

Aktiivisena jatkuvan epidemiatilanteen takia Satakunnassa on yhä voimassa laaja maskisuositus. Erityisen tärkeää on, että suu-nenäsuojusta käytetään kattavasti asioitaessa tai vierailtaessa sairaaloissa tai hoitolaitoksissa.

Etätyösuositusta suositellaan 15.11. jatkamaan hybridimallina, mahdollistaen henkilöstön joustava etätyöskentely silloin kun se työn luonteeseen sopii. Maskien käyttöä suositellaan tilanteissa, joissa ihmisiä kohdataan.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 69 e/vuosi.

Tilaa