Vampula 23.3.2020 14:14

Vampulan apteekissa siirrytty luukkuasiointiin – Huittisten apteekissa asennetaan pleksit kassalle ja reseptintoimituspisteisiin

Palveluluukku on rakennettu tuulikaapin yhteyteen, joten asiakkaat eivät nyt pääse Vampulan apteekin sisätiloihin. Kuva: Kirsi Ruusuniitty
Palveluluukku on rakennettu tuulikaapin yhteyteen, joten asiakkaat eivät nyt pääse Vampulan apteekin sisätiloihin. Kuva: Kirsi Ruusuniitty
Minna Karru

Vampulan sivuapteekissa on siirrytty luukkuasiointiin.

–Palveluluukku on rakennettu tuulikaapin yhteyteen, joten asiakkaat eivät pääse apteekin sisätiloihin. Tuulikaapissa asioidaan yksi kerrallaan, kertoo Hirvikosken apteekin proviisori Kirsi Ruusuniitty.

–Luukkuasioinnilla varmistetaan se, etteivät asiakkaat tartuta toinen toisiaan eikä henkilökuntaa.

Huittisten apteekissa asiakkaat pääsevät edelle sisälle liikkeeseen, mutta sekä kassalle että reseptintoimituspisteisiin on näinä päivinä tulossa pleksit.

apteekki1.jpg

Apteekkari Martina Jöns-Kari kertoo, että jo aiemmin asiakkaiden odotustuolien etäisyyksiä on pidennetty.

–Lisäksi korostamme, että toisiin asiakkaisiin ja henkilökuntaan on syytä pitää yli metrin etäisyys.

–Ja suu ja nenä on suojattava kertakäyttönenäliinalla, kun yskii tai aivastaa. Henkilökunnalta voi pyytää kertakäyttönenäliinan, Jöns-Kari lisää.

–Tärkeintä on nyt kuitenkin se, että jos on flunssan oireita, niin älä asioi apteekissa itse. Näin suojaa muita asiakkaita ja apteekin henkilökuntaa mahdolliselta koronavirustartunnalta.

–Myös ikääntyneiden ja riskiryhmään kuuluvien tulee välttää asiointia. Heidän kannattaa pyytää läheistään, ystävää tai naapuria hoitamaan apteekkiasiointi puolestaan. Puolesta asioidessa mukana pitää olla potilaan Kela-kortti ja tieto noudettavista lääkkeistä, Jöns-Kari ohjeistaa.

–Kuntouttavassa työtoiminnassa työskentelevä kaupungin henkilöstö tarjoaa +70-vuotiaille asiointipalvelua niin apteekki- kuin kauppa-asioihin, hän lisää.

apteekki2.jpg

Huittisten apteekkari toteaa, että koronavirus aiheutti valtakunnallisesti poikkeuksellisen suuren lääkkeiden kysyntäpiikin.

–Lyhyessä ajassa kaikki halusivat täydentää varastoaan muun muassa kipu- ja kuumelääkkeellä, nuhasumutteella, kurkkukipulääkkeellä sekä esimerkiksi C-vitamiinilla tai sinkkivalmisteilla. Tämä johti siihen, että lääketukkujen kapasiteetti ei riittänyt apteekkien kaikkien tilausten toimittamiseen.

–Viranomaiset reagoivat tähän nopeasti ja kehottivat malttiin lääkkeitä ostettaessa. Apteekkeja viranomaiset ohjeistivat muun muassa luovuttamaan vain yhden pakkauksen itsehoitoon tarkoitettuja kipu- ja kuumelääkkeitä asiakasta kohden. Reseptilääkkeitä ei saa enempää kuin kolmen kuukauden erän, ei vaikka haluaisi ostaa ilman korvaustakin.

–Hamstraukseen ei ole tarvetta. Suomessa on hyvät varastot lääkkeitä ja tarvikkeita, Jöns-Kari korostaa.

Vampulassa lääkkeitä ei ole proviisori Ruusuniityn mukaan isossa mittakaavassa hamstrattu.

–Noin viikon verran on ollut myyntiä jonkin verran normaalia enemmän. Erityisesti astmaa sairastavat henkilöt ovat olleet hieman normaalia enemmän liikkeellä.

–Vampulan lisäksi meidän muissakin toimipisteissämme ovat kuitenkin lääkevarastot riittäneet, Ruusuniitty sanoo.

Päivitetty klo 14.27 lisäämällä tiedot Äetsän ja Kiikan apteekeista. Päivitetty 23.3. lisäämällä tietoja Huittisten apteekista. Lisäksi 23.3. on muokattu juttuja jakamalla kokonaisuus kolmeen osaan.

Äetsän ja Kiikan apteekeissa mahdollisuus kotikuljetukseen

Äetsän ja Kiikan apteekeissa ei ole siirrytty luukkuasiointiin vaan asiakkaita palvellaan vanhaan tapaan.

–Toki erilaisia toimenpiteitä on tehty asiakkaiden ja henkilökunnan suojaamiseksi. Tarvittaessa rajaamme asiakkaiden kulkua apteekin tiloissa muilla keinoin, apteekkari Tytti Mäkinen sanoo.

–Tärkein asia suojautumisessa on huolellinen käsihygienia ja lähikontaktien välttäminen

Hän toteaa, että lääketilauksia voi tehdä puhelimitse.

–Sitten ne laitetaan valmiiksi noutamista varten tai voimme kuljettaa tilauksen kotiovelle saakka, Mäkinen toteaa.

Ylisuuria lääkkeiden kotivarastoja ei ole syytä hankkia varmuuden vuoksi.
Apteekkari Tytti Mäkinen

Asiakasmäärät ovat lisääntyneet viimeisen viikon aikana selvästi. Mäkisen mukaan etenkin kipu- ja kuumelääkkeiden menekki on ollut suurta.

–Jokaisen on hyvä varmistaa, että peruslääkeasiat ovat kunnossa ja paketti kipu -ja kuumelääkettä löytyy kotoa.

Apteekkari Mäkinen sanoo, että lisääntyneestä kysynnästä huolimatta varastot ovat riittäneet hyvin lukuun ottamatta muutamaa yksittäistä tuotepuutosta.

–Lääkkeiden saatavuus ei ole uhattuna. Ylisuuria lääkkeiden kotivarastoja ei ole syytä hankkia varmuuden vuoksi, hän korostaa.

Äetsän ja Kiikankaan apteekeissa ei valmisteta itse käsidesiä.

–Käsidesin menekki on ollut moninkertaista normaalitilanteeseen verrattuna. Poikkeuksellisesta tilanteesta johtuen katkoksia käsidesin saannissa on ollut. Seuraavaa erää odotamme saapuvaksi tällä viikolla, apteekkari Tytti Mäkinen kertoo.

–Asiakkaat ovat suhtautuneet tilanteeseen ymmärtäväisesti.

Käsidesissä kysyntä tarjontaa suurempi – ”Tärkeintä pestä kädet vedellä ja saippualla usein ja huolellisesti”

Huittisten apteekkarin Martina Jöns-Karin mukaan käsidesin menekki on ollut kymmeniä kertoja suurempi kuin tavallisena kevätflunssa-aikana. Käsidesiä ei ole ollut koko ajan saatavilla.

–Vaikka meillä oli varauduttu huomattavasti normaalia suuremmilla määrillä, ne loppuvat toissaviikon perjantaina. Viime viikolla saimme kahtena päivänä lisää, mutta saapuneet määrät ovat olleet tämänhetkiseen kysyntään nähden liian pieniä.

–Lääketukkuliikkeet jakavat saapuvat erät tasaisesti apteekkien kesken.

Asiakkaat ovat olleet Jöns-Karin mukaan ymmärtäväisiä.

–Me olemme painottaneet, että tärkeintä on pestä kädet vedellä ja saippualla usein ja huolellisesti.

Lääketukkuliikkeet jakavat saapuvat käsidesierät tasaisesti apteekkien kesken.
Martina Jöns-Kari

Proviisori Kirsi Ruusuniityn mukaan käsidesiä on kysytty Vampulassa ja muissa Hirvikosken apteekin toimipisteissä todella paljon.

–Olemme saaneet asian tiimoilta sähköpostia ja puhelinsoittoja. Kaikki erät, jotka on aiemmin saatu, myydään heti loppuun, vaikka myyntiä rajoitettaisiin.

–Meillä on koko ajan tilauksessa käsidesiä. Uutta erää joudutaan odottamaan pidempään, sillä lääketukut eivät ole viime päivinä toimittaneet mitään muuta kuin lääkkeitä.

–Asiakaspalaute ei ole ollut kitkerää, sillä tilanne on joka puolella sama. Emme yleensä ole ensimmäisiä paikkoja, josta käsidesiä on kysytty.

Joissain apteekeissa tehdään käsidesiä itse, mutta Huittisissa tai Hirvikosken apteekin missään toimipisteessä ei.

–Olin yhteydessä Töysän apteekkiin, joka tekee laajemmassa mittakaavassa lääkevalmistusta ja he kertoivat, ettei käsidesiin tarvittavia raaka-aineita saa tukusta, proviisori Ruusuniitty kertoo.

–Lisäksi pakkausmateriaalien kysyntä on todella suurta, sillä isommat toimijat ovat tilanneet kaikki mahdolliset pullot ynnä muut itselleen, Ruusuniitty kertoo.

Lue lisää

  • Vampulan apteekki
  • koronavirus

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 69 e/vuosi.

Tilaa