Ladataan ilmoitusta
Huittinen 22.3.2023 09:00

Eduskuntavaalien viimeinen ennakkoäänestyspäivä on tiistai 28. päivä – varsinainen äänestyspäivä on sunnuntai 2.4.

Varsinaisen vaalipäivän eli sunnuntain 2.4. äänestyspaikka Huittisissa on kaupungintalo (kuvassa) ja Sallilan koulu. Äänestyspaikalle tulee ottaa mukaan henkilöllisyystodistus. Ilmoitusta äänioikeudesta ei sen sijaan äänestyspaikalla tarvitaan. Ohje koskee niin ennakkoäänestystä kuin varsinaista äänestyspäivää. Kuvat: Satu Ojala
Varsinaisen vaalipäivän eli sunnuntain 2.4. äänestyspaikka Huittisissa on kaupungintalo (kuvassa) ja Sallilan koulu. Äänestyspaikalle tulee ottaa mukaan henkilöllisyystodistus. Ilmoitusta äänioikeudesta ei sen sijaan äänestyspaikalla tarvitaan. Ohje koskee niin ennakkoäänestystä kuin varsinaista äänestyspäivää. Kuvat: Satu Ojala
Minna Karru

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tänään keskiviikkona. Viimeinen ennakkoäänestyspäivä on tiistai 28.3.

Huittisissa ennakkoäänestyspaikkoja ovat kaupunginvirasto ja Vampulan kirjasto.

Kaupunginvirastossa ääniä voi antaa arkipäivisin aamuyhdeksästä iltaseitsemään. Lauantaina ja sunnuntaina ovet ovat auki aamupäiväkymmenestä iltapäiväneljään.

Vampulan kirjastossa voi äänestää torstaina 23. päivä iltapäiväyhdestä iltaseitsemään sekä 24.3. ja 28.3. aamupäiväkymmenestä iltapäiväneljään.

Sastamalassa koko ennakkoäänestysajan voi ääniä antaa kauppalantalossa sekä drive in -pisteellä K-Market Vammalan parkkipaikalla. Äänestäminen alkaa päivittäin aamupäiväkymmeneltä ja päättyy iltakuudelta.

Äetsän kirjastossa äänestyspäiviä ovat 22.3. ja 28.3., ovet ovat auki aamupäiväkymmenestä iltakuuteen. Kaikkiaan Sastamalassa on ennakkoäänestyspaikkoja seitsemän.

Ennakkoääniä voi antaa muuallakin kuin kotikunnassaan. Varsinaisena äänestyspäivänä sunnuntaina 2.4. äänestää voi vain kotikunnassaan.

KAIKKI ennakkoäänestyspaikat löytyvät täältä.

Huittisissa on äänioikeutettuja 7 864, naisia on 3 986 ja miehiä 3 878.

Huittisten äänestysprosentti edellisissä eduskuntavaaleissa 2019 oli 70,8. Neljä vuotta aiemmin luku oli noin 66,9.

Ennakkoäänestys oli rahdun verran suositumpaa kuin varsinaisena vaalipäivänä äänestäminen. Ennakkoäänestysprosentti oli 35,6 ja vaalisunnuntain prosentti 35,3.

Edellisissä eduskuntavaaleissa puolueiden ykkönen Huittisissa oli keskusta 38,2 prosentin ääniosuudella ja kakkonen perussuomalaiset 27,7 prosentilla.

Kolmanneksi suurin ääniosuus, 13 prosenttia, oli sdp:llä ja neljänneksi suurin kokoomuksella, 8,7 prosenttia. Vasemmistoliitto oli viides 5,9 prosentin ääniosuudella.

Vihreä liitto sai Huittisten äänistä 3,3 prosenttia ja kristillisdemokraatit 2,4 prosenttia. Muiden puolueiden ja listojen ääniosuudet jäivät alle yhden prosentin.

Aluevaaleissa viime vuoden tammikuussa huittislainen äänestysprosentti oli 48,7.

Sastamalassa äänioikeutettuja on 19 311, naisia on 9 776 ja miehiä 9535.

Sastamalan äänestysprosentti oli neljä vuotta sitten 71,3. Vuoden 2015 vaaleissa äänestysprosentti oli 69,8.

Ennakkoäänestyspäivien prosentti oli selvästi korkeampi kuin varsinaisen vaalipäivän luku: ennakkoäänestyksen prosentti oli 39,1 ja varsinaisen vaalipäivän 32,3.

Sastamalassa suosituin puolue oli sdp, jonka ääniosuus oli 28,2 prosenttia. Keskustan ääniosuus oli 19,4 prosenttia, perussuomalaisten 16,8 ja kokoomuksen 15,8.

Vasemmistoliitto keräsi äänistä 6,1 prosenttia ja kristillisdemokraatit 5,4. Vihreät saivat sastamalalaisäänistä 3,8 prosenttia.

Sastamalan äänestysprosentti aluevaaleissa viime vuoden tammikuussa oli 48,8.

o_vaalit4.JPG
Ilman vaalitoimitsijoita ei ole laillisia vaaleja. Neljä vuotta sitten Huittisten kakkosalueen pöydän takana istuivat Tinja Tähtinen, Anne Välimäki, Heta Suominen, Aila Hänninen ja Jukka Silvennoinen.

Satakunnan 124 ehdokkaasta huittislaisia on seitsemän

Satakunnan vaalipiirin ehdokkaiden lista on 124 nimen mittainen.

Huittislaisia joukosta ovat vapauden liiton Antti Suomela, liike nytin Krista Salminen, vasemmistoliiton Mikko Kaunisto, perussuomalaisten Niina Immonen, kristillisdemokraattien Elias Rantanen, kokoomuksen Anni Tormas ja keskustan Joonas Immonen.

KATSO kaikki ehdokkaat täältä.

Seitsikosta yksi, Niina Immonen, oli ehdolla myös edellisissä eduskuntavaaleissa neljä vuotta sitten.

Hän sai 1 315 ääntä, joka oli perussuomalaisten listan viidenneksi kovin tulos. Äänet eivät riittäneet läpimenoon, perussuomalaisia valittiin eduskuntaan kaksi. Huittisista Immonen sai 789 ääntä.

Enimmät äänet Huittisista silloin haravoi toinen huittislainen ehdokas, keskustan Martin Ylikännö, hän keräsi ääniä 1 675. Kaikkiaan Ylikännö sai 1 996 ääntä, jotka eivät vieneet häntä eduskuntaan. Hän oli neljäs Keskustan listalla, josta yksi tuli valituksi Arkadianmäelle.

Mikko Kaunisto on ollut ehdolla kerran aiemmin, vuonna 2011. Silloin hän sai 270 ääntä, niistä 188 tuli Huittisista. Huittislaisia ehdokkaita oli silloin kaikkiaan viisi.

Aluevaaleissa viime vuonna eduskuntavaaliseitsikosta oli mukana neljä: Joonas Immonen, Niina Immonen, Mikko Kaunisto ja Anni Tormas.

Aluevaltuustoon nelikosta äänestettiin molemmat Immoset. Niina Immonen sai 693 ääntä, hän oli perussuomalaisten listalla kolmas läpimenijä. Joonas Immonen sai ääniä 425, joka vei hänet keskustan listalta seitsemäntenä läpi.

Kaunisto sai aluevaaleissa 127 ääntä ja Tormas 91 ääntä.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa