Ladataan ilmoitusta
Huittinen 2.4.2020 11:15

Kysely: Huittislaiset niukin naukin tyytyväisiä valtiovallan linjaan koronakriisin hoidossa

Iso osa huittislaisista on Lauttakylä-lehden kyselyn mukaan sitä mieltä, että Sanna Marinin hallitus voisi tehdä enemmänkin koronaepidemian hillitsemiseksi. Kuva: Lauri Heikkinen / Valtioneuvoston kanslia
Iso osa huittislaisista on Lauttakylä-lehden kyselyn mukaan sitä mieltä, että Sanna Marinin hallitus voisi tehdä enemmänkin koronaepidemian hillitsemiseksi. Kuva: Lauri Heikkinen / Valtioneuvoston kanslia
Mikko Perttunen

Suomen hallitus ja terveysalan asiantuntijat ovat viime viikot tasapainoilleet koronapandemian kanssa. Käytännössä vaakakupeissa ovat olleet ihmisten suojaaminen koronalta ja talouden suojaaminen taantumalta, pahimmillaan lamalta. Kummassakin on kyse hengestä ja terveydestä.

Ylen teettämän kyselyn mukaan valtaosa suomalaisista on sitä mieltä, että hallitus, pääministeri ja presidentti ovat suoriutuneet hyvin koronavirustilanteen hoitamisesta.

Lauttakylä-lehden korona-aiheiseen kyselyyn vastanneista kuitenkin vain hieman yli puolet arvioi, että tehdyt toimenpiteet ovat pääpiirteittäin oikeita ja sopivan tiukkoja. Noin 44 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että enemmänkin voitaisiin tehdä tai että toimet ovat jopa täysin alimitoitettuja.

Vain 5,4 prosenttia piti toimia ylireagointina.

m_koronakysely_hallituksen toimet-2.png

Valtiovallan valitsema linja sai kannatusta erityisesti nuorimpien ja vanhimpien vastaajien keskuudessa. Sekä 18–24-vuotiaista että 65–74-vuotiaista yli 70 prosenttia piti toimia oikeina ja riittävinä.

35–44-vuotiaiden keskuudessa osuus oli vain 35 prosenttia. Se on ikäryhmä, jonka elämään koronarajoitukset iskevät ehkä laajimmin. ”Ruuhkavuotiset” tekevät uraa, heillä on kouluikäisiä lapsia, ja heidän vanhempansa ovat tai ainakin lähestyvät ikänsä puolesta koronan riskiryhmää. Henkilökohtaista taloutta rasittavat kauppalaskut ja asuntolainat. 35–44-vuotiaista vastaajista kyllä muita ikäryhmiä isompi osa (15 prosenttia) pitää koronatoimia ylireagointina, mutta samanaikaisesti myös suurempi osa (50 prosenttia) on sitä mieltä, että enemmänkin voitaisiin tehdä.

Minua suututtaa Suomen varautumisen huono taso, miten suojainten käytössä voi olla niin paljon vaihtelevuutta ja miten varastot voivat olla näin pienet. Minua suututtaa se, että vähäoireisia tai oireetonta sote-henkilökuntaa ei testata, koska omalla työpaikallammekin voimme viedä viruksen esim. pikkuvauvaperheisiin.

–Nainen, 25–34 vuotta

Ikävä juttu, avoimuutta kaivataan tiedotukseen.

–Mies, 35–44 vuotta

Kyseessä on vielä tuntematon uhka. Tietoa kertyy lisää joka päivä. Hyvä on reagoida liian paljon ja liian aikaisin. Kaikki tulee kuitenkin esiin vasta 1–2 viikon viiveellä. Huomattavasti helpompaa sitten purkaa rajoituksia rauhassa, kuin yrittää paniikissa jälkikäteen kiriä niitä kiinni. Toivottavasti ihmiset nyt ymmärtävät noudattaa suosituksia, ettei tarvitse viettää juhannusta ulkonaliikkumiskiellossa.

–Mies, 35–44 vuotta

Se valtava kiukku siitä, että annettuja rajoituksia ja suosituksia ei noudateta. Vaikka vakavasti kehotetaan pysymään kotona ja välttämään kontakteja, niin vähät välitetään. Kenenkään ei pidä tilannetta vähätellä. Kun itse tai läheinen sairastuu, on turha sanoa, että olisi pitänyt toimia toisin.

–Nainen 65–74 vuotta

Sillä, oliko vastaaja työssä, yrittäjä vai opiskelija, näytti olevan vain hyvin vähän vaikutusta suhtautumisessa koronakriisin hoitoon. 63 prosenttia eläkeläisistä piti tehtyjä toimia oikeanlaisina. Kaikki kyselyyn vastanneet työttömät olivat sitä mieltä, että enemmänkin voitaisiin kriisin suhteen tehdä, mutta heidän määränsä oli niin vähäinen, ettei otos ole kovin luotettava.

Myös ne, vastaajat, jotka olivat ensisijaisesti huolissaan omasta terveydestään, olivat noin 71-prosenttisesti sitä mieltä, että enemmänkin voitaisiin tehdä viruksen leviämisen rajoittamiseksi.

Lue myös ”Ahdistaa välillä niin paljon, etten saa henkeä” – Lauttakylä-lehden kysely selvitti huittislaisten tuntoja koronan suhteen

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa