Ladataan ilmoitusta
Satakunta 16.2.2021 07:51

Epidemiatilanne Satakunnassa selvästi huonontunut

Kuvituskuva: Pixabay
Kuvituskuva: Pixabay
Minna Karru

–Satakunnan koronatilanne on viime torstaista lähtien selvästi huonontunut, uusia tapauksia on todettu siitä lähtien 72. Kaikkiaan Satakunnassa on nyt todettu 673 tapausta, Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri, ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä toteaa tiedotteessa.

Ilmaantuvuus Satakunnassa helmkuun neljäntoista ensimmäisen päivän ajan on Satasairaalan oman tiedoston mukaan 150 tapausta eli 69,5 tapausta / 100 000 asukasta / 14 vrk. Tapauksista 68 on Raumalla ja 55 Porissa. Joukossa on myös yksi huittislainen tapaus, kaikkiaan paikkakunnan viides.

Lue lisää: Huittinen koronakartalle – Uusi tartunta liittyy viime viikolla todettuun tartuntaan

–Porissa ja Raumalla ilmaantuvuus on nousussa, Pohjois-Satakunnassa se on edelleen korkea, mutta selvässä laskussa, noin puolittunut, ylilääkäri kertoo.

Satakunnassa on todettu Uusitalo-Seppälän mukaan yhdeksän varmistettua muuntovirustapausta.

–Kolme tapauksista liittyy yhteen pitkään tartuntaketjuun, joka on lähtöisin Laitilasta. Raumalla tähän ketjuun on todettu liittyvän yhteensä 15 tapausta eivätkä nämä tapaukset ole lisääntyneet viime viikosta. Muihin muuntovirustapauksiin ei ole liittynyt leviämistä väestössä, ainoastaan perheenjäseniä on sairastunut.

Ylilääkärin mukaan on mahdollista, että nyt nopeasti lisääntyneiden tapausten joukossa on myös muuntovirusta, mutta tästä ei ole vielä tietoa.

–Näytteitä jatkotutkimukseen on lähetty jo perjantaina ja lisää lähti maanantaina. Tuloksia odotetaan noin viikon kuluessa.

Uusitalo-Seppälä muistuttaa, että torjuntatoimet sinänsä ovat samanlaisia riippumatta siitä onko kyseessä muuntovirus vai ei.

–Myös eristys- ja karanteeniajat ovat uusien ohjeiden mukaan samanlaiset, joten tieto muuntoviruksesta on tärkeää lähinnä epidemiologisen tilanteen kannalta ei niinkään yksilön kannalta.

Ylilääkäri toteaa, että erityisesti Porissa ja Raumalla on ollut useita joukkoaltistustilanteita.

–Myös Kokemäellä Sata-Edun kokki-ryhmässä on todettu joukkoaltistus. Koulualtistuksiin ja harrastustoimintaan liittyviin altistustilanteisiin ei odoteta liittyvän kovin montaa jatkotartuntaa. Karanteenipäätökset on tehty kunnissa kansallisten linjausten mukaisesti, Uusitalo-Seppälä sanoo.

”Toivottavasti me kaikki jaksamme noudattaa jo tutuiksi tulleita varotoimia ja omalta osaltamme huolehtia siitä, että viruksen leviäminen saadaan estetyksi."”
Raija Uusitalo-Seppälä

–Ainakin toistaiseksi tartuntaketjun on pystytty Satakunnassa hyvin jäljittämään ja tartuntaketjut katkaisemaan.

Ylilääkäri sanoo kuitenkin, että riski tartunnan saamiseen on Satakunnassa lisääntynyt aiemmasta.

–On erittäin tärkeää pystyä ehkäisemään tartuntojen leviäminen ikääntyneisiin ja muihin riskiryhmiin. Toivottavasti me kaikki jaksamme noudattaa jo tutuiksi tulleita varotoimia ja omalta osaltamme huolehtia siitä, että viruksen leviäminen saadaan estetyksi.

–Rokotteista on edelleen pulaa, mutta tulevina viikkoina Satakuntaan saadaan aiempaa enemmän rokotteita. Kunnat kyllä huolehtivat, että kaikki rokotteet annetaan, jotka alueelle saadaan. On valitettavaa, että Satakuntaan on rokotteita saatu vähiten Suomessa väkilukuun suhteutettuna, Uusitalo-Seppälä pahoittelee.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa