Satakunta 21.11.2020 11:30

Suu-nenäsuojukset tulee ottaa laajaan käyttöön – Pori ja Rauma kiihtymisvaiheessa

Kuvituskuva: Pixabay
Kuvituskuva: Pixabay

Alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä totesi perjantaina Porin siirtyneen kiihtymisvaiheeseen. Rauman todettiin olevan kiihtymisvaiheessa jo 13. marraskuuta.

Satakunnassa tilanne on valtakunnallisesti edelleen hyvä. Tapauksia on Satakunnassa nyt varmistettu 179.

Porin ja Rauman tartuntojen lisäännyttyä työryhmä päätti reagoida tilanteeseen aktiivisesti ja etupainotteisesti. Päätös perustuu kaupunkien kohonneisiin ilmaantuvuuslukuihin sekä Porin osalta myös useisiin joukkoaltistuksiin sekä siihen, että tämän viikon joukkoaltistuksia aiheuttaneiden tapausten lähde on epäselvä huolimatta aktiivisesta tartunnanjäljityksestä.

-Alueellista maskisuositusta siis edelleen kiristetään. Alueellinen työryhmä suosittelee vakavasti suu-nenäsuojuksen laajempaa käyttöä erityisesti Raumalla ja Porissa, kertoo Satakunnan sairaanhoitopiirin KY:n tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Uusitalo-Seppälä

-Työryhmässä harkittiin maskisuosituksen käyttöönottoa myös toisen asteen oppilaitoksiin ja yläkouluihin, mutta siihen ei vielä edetty. Koulujen opettajille ja varhaiskasvatukseen maskin tai visiirin käyttöä kuitenkin suositellaan.

-Tilannetta seurataan tarkoin. Toistaiseksi ei katsottu olevan aihetta rajoittaa harrastustoimintaa, kunhan yleisistä hygieniasuosituksista, suositelluista toimintatavoista ja maskien käytöstä huolehditaan.

Maskin käyttö ei yksinään auta, vaan pitää huolehtia myös hyvistä turvaväleistä ja käsihygieniasta. Erittäin tärkeää on, että lievästikin oireisena hakeudutaan testiin ja myös sosiaalisia kontakteja pyritään rajoittamaan. Huomioitavaa on myös se, että pääkaupunkiseudulla on siirrytty leviämisvaiheeseen.

Ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä kehottaa kaikkia käyttämään suu-nenäsuojusta suositusten mukaan ja noudattamaan hygieniaohjeita.

-Näin suojaamme toinen toisiamme tartunnalta ja saamme pidettyä myös palvelut ja yhteiskunnan paremmin auki. Aktiivisesti toimien voimme saada tilanteen hyvin hallintaan, mutta siihen tarvitaan kaikkien panosta. Väestön käyttäytyminen ratkaisee.

Koronakartassa Satakunnan ilmaantuvuus oli perjantaina 12,5 / 100 000 / 14 vrk.

-Tarkemmin analysoitaessa 6–19.11. ilmaantuvuus on kuitenkin 15,3 / 100 000 / 14 vrk. Tapauksia oli 33. Näistä Porissa 14 tapausta ja Raumalla 16. Muualla Satakunnassa on rauhallista - Eurassa on todettu yksi tapaus ja Kankaanpäässä kaksi, kertoo Raija Uusitalo-Seppälä.

Joukkoaltistumistilanteita on Porissa ollut useita. Altistustilanteita on ollut ravintolassa, pankissa, työpaikalla, kahdessa koulussa. Lisäksi mahdollisia altistumistilanteita on ollut harrastustoiminnan piirissä uimahallissa, liikuntakeskuksessa, kahdessa tanssipaikassa ja kamppailuyhdistyksen tiloissa. Tällä hetkellä Satakunnassa on kaikkiaan 247 henkilöä karanteenissa. Sairaalahoidossa ei ole koronapotilaita.

-Näytteitä on edelleen otettu aktiivisesti, noin 320 näytettä vuorokaudessa, mutta väkilukuun suhteutettuna näytemäärät ovat suhteellisesti vähentyneet. On tärkeää, että näytteisiin hakeudutaan herkästi ja nopeasti, Raija Uusitalo-Seppälä sanoo.

Lue lisää

  • korona
  • pandemia

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 69 e/vuosi.

Tilaa