Ladataan ilmoitusta
Sastamala 24.6.2021 16:18

Satakunnan uusista koronatartunnoista suurin osa matkailuun liittyviä

Kuvituskuva: PIxabay
Kuvituskuva: PIxabay
Minna Karru

Satakunnassa koronatilanne on alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän mukaan edelleen rauhallinen ja maakunnassa eletään koronan perustasolla.

–.Uusien koronavirustapausten määrä on edelleen laskenut viimeisen kahden täyden viikon seurantajaksolla. 7.-20.6. välisellä ajalla todettiin vain 9 uutta koronavirustartuntaa. Kuitenkin kuluvalla viikolla on todettu jo 8 uutta tapausta, joten tapausmäärien lasku näyttää pysähtyneen, sanoo tiedotteessa työryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Petteri Lankinen.

Satakunnan ilmaantuvuusluku on 4,1 / 100 000 / 14 vuorokautta.

Missään yksittäisessä kunnassa Satakunnan alueella epidemiologinen tilanne ei poikkea Lankisen mukaa yleisestä rauhallisesta tilanteesta. Huittisissa on kahden viime viikon aikana varmistunut kaksi koronatapausta.

Erityisesti ulkomaanmatkojen, mutta myös kotimaan matkailun ja laivaristeilyjen yhteydessä, tulee muistaa koronatartunnan mahdollisuus.

Viime viikolla koko Satakunnassa todettiin neljä uutta tapausta.

–Näistä kolme oli peräisin ulkomailta. Yksi tartunta on saatu Suomesta, mutta Satakunnan ulkopuolelta. Ulkomailta peräisin olleista tartunnoista kaksi liittyy työntekijöiden maahantuloon. Kotimaisista tartunnanlähteistä kaikki olivat selvitettävissä, selittää infektioyksikön osastonylilääkäri Tuomas Nieminen.

Lankinen ja Nieminen korostavat, että erityisesti ulkomaanmatkojen, mutta myös kotimaan matkailun ja laivaristeilyjen yhteydessä, tulee muistaa koronatartunnan mahdollisuus.

–Testiin tulee hakeutua hyvin herkästi oireiden ilmaantuessa. Niin vapaa-ajan matkustamiseen kuin työhöntuloon liittyen tulee muistaa hakeutua myös 72 tuntia matkalta paluun jälkeen testiin, mikäli ei ole täydellisen rokotussarjan tai 6 kuukauden sisällä sairastetun taudin antamaa suojaa, Nieminen sanoo.

–Erityinen huoli kohdistuu tällä hetkellä Venäjältä Suomeen palaaviin. Venäjän epidemiati-lanne on huonontunut nopeasti ja ilmaantuvuus on moninkertainen Suomen tasoon näh-den. Mikäli olet saapunut Venäjältä, muista käydä 72 tunnin kuluttua paluusta testissä. Testiin tulee hakeutua myöhemminkin, jos kehittyy lieviäkin koronavirustautiin viittaavia oi-reita. Ennen testituloksen saamista suositellaan noudattamaan omaehtoisen karanteenin ohjeita.

–Joukkoaltistuksia ei todettu lainkaan viikolla 24. Tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin asetettiin 20 henkilöä.

–Tartunnanjäljitys toteutuu Satakunnassa edelleen viiveettä.

Niemisen mukaan kuluvan viikon kahdeksasta tapauksesta viisi on matkustukseen liittyviä: kaksi ulkomailta ja kolme todennäköisesti laivaristeilyltä.

–Todennäköisesti vain yksi tapauksista on Satakunnasta peräisin. Näihin tapauksiin liittyy kuitenkin Satakunnassa kohtalainen määrä altistuksia perheissä ja lähipiirissä, joiden perusteella on odotettavissa lisätartuntoja karanteenissa oleville henkilöille seuraavan kahden viikon aikana.

Viime viikolla Satakunnassa analysoitiin 2425 koronavirusnäytettä. Positiivisten näytteiden osuus näistä on ollut vain 0,2 prosenttia.

–Testiin hakeutumisen lasku on nyt pysähtynyt. Testaus toimii nopeasti ja testituloksen saa yleensä samana päivänä.

Satasairaalassa ei ole tällä hetkellä osastohoidossa potilaita koronavirustaudin vuoksi.

Alueelliset suositukset pysyvät ennallaan. Ne löytyvät Satasairaalan verkkosivulta.

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 69 e/vuosi.

Tilaa