Tukes muistuttaa ilotulittajia ja katsojia – suojalasit käyttöön

31.12.2018 - 05:34 Minna Karru
Tukesista todetaan, että suojalasien käyttö on pakollista ilotulitteiden ampujalle ja erittäin suositeltavaa myös katsojille. Sarjakuva: Tukes.fi

Joka vuodenvaihteessa 10–20 ihmistä on saanut silmävammoja ilotulitteista. Loukkaantuneet ovat olleet sekä ilotulitteita ampuvia että ilotulituksia seuraavia ja heistä useimmilla ei ole ollut suojalaseja.
Viime vuodenvaiheessa ilotulitteet aiheuttivat yhteensä 12 sairaalahoitoa vaati-nutta silmävammaa. Vain yhdellä vammautuneista oli suojalasit, kuusi vammautuneista oli sivustakatsojia ja kolme alle 18-vuotiasta. Asia selviää Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukesin) tilastoista.

–Vaikka suojalasit tulivat lain mukaan pakollisiksi ilotulitteiden ampujille jo vuonna 2009, liian suuri osa ilotulittajista ei niitä edelleenkään käytä, kertoo ryhmäpäällikkö Kurt Kokko. 

Tukes teetti viime vuodenvaihteessa kyselyn suomalaisten ilotulitteiden käytöstä ja siihen vastasi reilut 1 000 henkilöä.
Kaikista ilotulitteiden käyttäjistä 16 prosenttia ei aikonut käyttää suojalaseja ilo-tulitteita ampuessaan, ja käyttöohjeisiin kertoi tutustuvansa vain kaksi kolmesta ilotulittajasta.

Uudenvuoden ilotulitteiden myynti alkoi keskiviikkona. Ilotulitteita saa myydä ja luovuttaa vain 18 vuotta täyttäneille.
Ilotulitteita saa ampua uudenvuodenaaton iltakuudesta yökahteen asti.

 

Tukesin uudenvuoden ilotulitekampanjan video opastaa: "Muista suojalasit, älä mokaa."
Ohjeita turvalliseen ilotulittamiseen löytyy täältä.

 

 

 

Päivitetty klo 6.52 korjaamalla iltakahdeksasta-sana iltakuudeksi.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.