Hakanpään Huuhkaja – Lähes sata vuotta omassa rauhassaan kasvanut metsä säilyy ennallaan

31.10.2019 - 05:27 Sari Mäkelä
Topias Perttula sujahtaa sukkelasti neulansilmäkivestä läpi.

Hakanpään Huuhkajasta eli Sastamalan Raukonjuuressa sijaitsevasta vanhasta metsästä perustetaan virallinen suojelualue, joka tulee Metsähallituksen hallintaan.

Metsän saaminen suojelun piiriin oli vuonna 2015 edesmenneen Anneli Hakanpään toive. Prosessi jäi häneltä itseltään kuitenkin kesken. Hakanpäällä ei ollut perillisiä ja hänen omaisuutensa siirtyi valtiolle. Metsät valtio piti itsellään, asuinrakennus palautettiin Hakanpään kotikunnalle. Talo myytiin ja siitä saatu liki 70 000 euroa ohjattiin ennaltaehkäisevän erityisnuorisotyön kehittämiseen.

–Valtionkonttori on luovuttanut Ympäristöministeriön hallintaan metsäalueet, jotka on nyt lohkottu ja niistä on muodostettu yksi kiinteistö, kertoo ylitarkastaja Auli Suvanto Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

–Ympäristöministeriöön on huhtikuussa ilmoitettu, että kyseisen kiinteistön voi siirtää Metsähallituksen hallintaan. Siirtoaikataulua en tiedä, mutta vielä lainhuudossa ei ole näkynyt Metsähallitusta hallintaviranomaisena.

Suvanto sanoo, että alueesta perustetaan jollain aikataululla asetuksella virallinen suojelualue, johon säädetään rauhoitusmääräykset.

Suojeltavilla alueilla tulee olla suojeluarvoja, esimerkiksi METSO-toimintaohjelmassa määritettyjä elinympäristöjä, uhanalaisia luontotyyppejä tai lajeja tai se voi olla muutoin luonnonsuojeluverkoston kannalta tärkeä alue ja monimuotoinen kokonaisuus.

Hakanpään alueella on laajalti runsaslahopuustoista vanhaa kangasmetsää sekä myös luonnonarvoiltaan erilaisia alueita, jotka tekevät alueesta monimuotoisen kokonaisuuden.

 

 

Lue juttu loppuun Lauttakylä-lehden numerosta 44 (30.10.2019).
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.