Lauttakylän lukio oli jälleen yo-kirjoitusten Satakunnan ykkönen

31.05.2017 - 06:07 Mikko Perttunen ja Marja-Liisa Hakanen
Jasmin Kuusisto on Lauttakylän lukion kevään ylioppilaiden priimus. Seuraavaksi häntä odottavat ravitsemustieteen opinnot Itä- Suomen yliopistossa ja muutto Kuopioon. Sitä ennen tehdään kuitenkin kesätöitä ja matkustetaan vaihto-oppilasvuoden maisemiin Ka

–Pidän tapanani sanoa, että mua ei nuo listat niin kiinnosta, mutta kyllä ne vaan kovasti tällaisina vuosina kiinnostavat, Lauttakylän lukion rehtori Timo Mäkinen nauraa.
Mäkisellä on syytä hymyyn. Lauttakylän lukio oli nyt toisena vuonna peräkkäin ylioppilaskirjoitusten Satakunnan ykköslukio. Kaikkien aineiden keskiarvossa koulu sijoittui koko maan listalla sijalle 43.

Koko Satakunnan paras äidinkielen kirjoittaja löytyy Lauttakylästä ja kouluun saadaan tänä vuonna huikeat kolme teknologiateollisuuden myöntämää pitkän matematiikan stipendiä.
Vaikka pienessä lukiossa vuosittainen vaihtelu voi olla suurta, ei kaksi peräkkäistä täysosumaa voi olla sattumaa.

Sekä Mäkinen että englanninopettaja Jonna Nyholm nostavat talon sisäisen hen-gen menestyksen kannalta keskeiseksi tekijäksi.
–Tämä on mitä suurimmissa määrin joint effort, mikä tarkoittaa paitsi opettaja-kunnan yhtenäisyyttä, myös sitä, että olemme ihmisinä tosi samalla viivalla oppilaiden kanssa, Nyholm kertoo.
Nyholmin mukaan jokaiselle oppilaalle riittää tarpeeksi aikaa ja tukea juuri sil-loin, kun sille on tarvetta. Opettajien joukossa on myös paljon pedagogista edistysmielisyyttä, ja moni tekee myös oman alansa tutkimustyötä. Hyvät kontaktit korkeakouluihin tuovat opetukseen raikkautta ja syvällisyyttä.
–Olen kuullut, että oppilaat pitävät meitä opettajia aika vahvasti roolimalleina. He näkevät, että me olemme tehneet sen akateemisen duunin ja päässeet opiskelemaan sinne, minne halutaan, mutta silti meillä on normaalia muutakin elämää. Kaikki perustuu lopulta siihen suhteeseen, joka meillä on näihin oppilaisiin, Nyholm pohtii.

Myös neljän L:n ja kolmen E:n tyytyväinen ylioppilas Jasmin Kuusisto yhtyy nä-kemykseen ilmapiirin merkityksestä.
–Voisi kuvitella, että isoissa lukioissa enemmän kilpaillaan keskenään, kun täällä autetaan muita pääsemään sille tasolle, jolla jo itse ollaan, Kuusisto pohtii.
On huomionarvoista, että Lauttakylässä ei ainoastaan kirjoiteta huipputuloksia. Aivan heikoimmat arvosanat loistavat poissaolollaan.

Kuusisto muistuttaa, että jos kahtena ensimmäisenä lukiovuonna panostaa opis-keluun, menee abivuosi vanhaa kertaillessa. Kielten oppimisessa myös koulun ulkopuolisella elämällä on iso merkitys.
–Ei lukio ole niin paha kuin sen oletetaan olevan. Opiskella tietysti täytyy, mutta ei se ole pelkästään sitäkään, Kuusisto muistuttaa.
–On myös todettava, että tämä on ihan huumorikoulu. Vaikka täällä toisaalta vedetään tiukan akateemisesti, niin pyritään aina tekemään ilon näkövinkkelistä, Nyholm lisää.
Jasmin Kuusisto on Lauttakylän lukion kevään ylioppilaiden priimus. Seuraavak-si häntä odottavat ravitsemustieteen opinnot Itä-Suomen yliopistossa ja muutto Kuopioon. Sitä ennen tehdään kuitenkin kesätöitä ja matkustetaan vaihto-oppilasvuoden maisemiin Kanadaan.

 

 

Valkolakki Vammalasta

Vammalan lukiossa saavat tänä keväänä valkolakkinsa myös ensimmäiset Äetsän Sarkia-lukiosta sinne siirtyneet opiskelijat. Yksi heistä on kiikkalainen Suvi Kero, joka toteaa, että arki Vammalan lukiossa osoittautui aika lailla samanlaiseksi kuin entisessä koulussakin.
–Olisihan se silti ollut mukavampaa käydä lukio loppuun Kiikassa. Onneksi oli abivuosi eikä varsinaista koulua enää kovin paljon jäljellä.
Entisestä opinahjosta Suvi Kero jäi eniten kaipaamaan tuttuutta. Kun oppilaat ja opettajat tunsivat toisensa hyvin, oli opiskeluarki hyvin selkeää.
–Ehkä Sarkia-lukiossa myös tiedotettiin asioista selkeämmin, mutta ihan hyvin tämä opintojen loppu nyt sujui täälläkin.

Tulevaisuus on ylioppilaskirjoituksissa hyvin menestyneellä Kerolla vielä auki.
–Kesän olen töissä, ja mahdollisesti haen töitä myös sen jälkeen ja pidän välivuoden. On sitten aikaa rauhassa harkita, mitä haluan tulevaisuudessa tehdä, hän sanoo.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.