Jokivirtaamat nousseet – Pakastuva ilma helpottaa tilannetta

29.11.2019 - 14:33 Minna Karru
Tulvaennusteita voi seurata verkko-osoitteessa www.ymparisto.fi, josta on tämä ruutukaappaus.

Muutamassa viikossa märkään maahaan tulleet lähes sata milliä vesisadetta ovat nostaneet reippaasti vesistöjen virtaamia ja vedenkorkeuksia. Esimerkiksi Kokemäenjoen virtaama on nousemassa lähipäivinä ennusteen mukaan lähelle 600 kuutiota sekunnissa.

–Tulevaa tilannetta helpottaa se, että ilma on nyt pakastumassa ja vesisateet loppumassa ainakin lähipäiviksi. Se pienentää maastosta tulevaa valuntaa, toteaa johtava vesitalousasiantuntija Juha-Pekka Triipponen Varsinais-Suomen ely-keskuksesta.

–Jos alkutalven sääolosuhteet jatkuvat lähipäivien pakkasjakson jälkeen leutoina ja vetisinä, Kokemäenjoen talviset hyydetulvariskit kasvavat, hän kuitenkin lisää.

Lounais-Suomen alueen jätevedenpuhdistamot ovat olleet Triipposen mukaan vaikeuksissa runsaiden laitokselle tulleiden vesimäärien kanssa. Ohijuoksutuksiin on turvauduttu muun muassa Huittisissa, Merikarvialla ja Paraisilla.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.