Huittinen investoi, mutta velkarahalla

28.10.2019 - 17:00 Satu Ojala
Huittisten terveyskeskuksen hammashoitolan remontti alkaa ensi kesänä. Remontin jälkeen kaikki terveyskeskuksen hammashoitolapalvelut keskitetään saman katon alle ja Vampulan hammashoitola suljetaan. Kuva: Marja-Liisa Hakanen

Kaupunginjohtaja Jyrki Peltomaan laatimassa Huittisten kaupungin ensi vuoden budjettiesityksessä sopeutetaan menoja, korotetaan veroprosentteja, investoidaan ja tehostetaan palvelurakennetta.

Huittinen on syönyt lihavina vuosina kertyneen kahdeksan miljoonan ylijäämän kolmessa vuodessa. Tänä vuonna jäädään miinukselle Peltomaan arvioin mukaan ainakin reilun neljän miljoonan euron verran.
Huittisten kaupungin kassaan on arvioitu kertyvän verotuloina ensi vuonna 35,8 miljoonaa euroa. Peltomaan budjettiesitys sisältää säästötoimenpiteitä 800 000 eurolla ja veronkorotuksia 668 000 euroa. Valtionosuuksia Huittinen arvioi saavansa 27,4 miljoonaa euroa eli 1,3 miljoonaa enemmän kuin tänä vuonna.
Huittinen investoi Peltomaan esityksen mukaan ensi vuonna 8,3 miljoonalla eurolla. Ensi syksynä on määrä aloittaa uuden Lauttakylän koulun rakentaminen, ja siihen tarvitaan kolme miljoonaa euroa. Koulun rakentaminen jatkuu vuosina 2021 ja 2022 niin, että oppilaat ja henkilökunta pääsevät aloittamaan koulutyön uusissa tiloissa syksyllä 2022.
Uuteen kouluun kaupunginvaltuusto on korvamerkinnyt tuleville vuosille yhteensä 12,7 miljoonaa euroa. Summasta on kuitenkin viilattu pois 1,7 miljoonaa, kun varhaiskasvatus ja musiikkiopisto siirtyvät väistökouluun. Väliaikaiseksi suunniteltu väistökoulu jää siten pysyvästi Tahto Areenan pihapiiriin.
Koulun rakentamiseen esitetyt 11 miljoonaa euroa kolmen vuoden aikana sisältävät vain varsinaisen koulurakennuksen ja pihatyöt, eivät kalustusta.
Hammashoitolan saneeraus alkaa ensi kesänä. Siihen varataan 850 000 euroa.
Ainokodin muutostyöt vuoropäivähoidon tiloiksi etenee jo täyttä vauhtia. Ensi vuodelle varataan 900 000 euroa. Tilojen on määrä olla kunnossa kesäkuun loppuun mennessä.
Lauttakylän lukion B-osan kellarikerroksen kolmen ulkoseinän tojalevy- ja bitumieristeiden poisto on osoittautunut haastavammaksi kuin oletettiin. Työ piti tehdä jo viime kesänä.
–Ongelmana on, miten levyt voidaan poistaa niin, ettei koko julkisivu tule alas. Työ on rakennusteknisesti todella vaikea ja siihen etsitään ratkaisua, kertoo tekninen johtaja Ulla Ojala.
Korjaukseen on budjettiesityksessä varattu 400 000 euroa.
Kuninkaisten koulutus- ja kulttuurikeskuksessa aloitetaan ensi vuonna kymmenen vuoden pitkän tähtäimen saneeraussuunnitelma, johon sisältyvät muun muassa Risto Ryti-salin lämpiön ja sokkelivierustan saneeraus, vanhan osan purkamisen valmistelu ja lämpiön uuden sisäänkäynnin rakentaminen. Hankkeeseen esitetään varattavaksi ensi vuodelle 75 000 euron suunnittelumääräraha. 
Kaupungintalon peruskorjaus jatkuu ensi vuonna viemäreiden ja vesijohtojen saneerauksella. Siihen esitetään varattavaksi 350 000 euroa.
Pieniin talonrakennuskohteisiin esitetään varattavaksi 500 000 euroa, kuntatekniikkaan ja vesihuoltolaitoksen kohteisiin 1,94 miljoonaa euroa sekä irtaimen omaisuuden hankintaan ja muihin investointeihin 312 000 euroa.
Investoinnit velkaannuttavat kaupunkia, joka samalla supistaa käyttötalouden liikkumavaraa.
–Toisaalta tulevien vuosien korkonäkymä on edullinen, joten sen vuoksi investoinnit ovat järkeviä juuri nyt toteuttaa, sanoo Peltomaa.

Kaupungin velkataakka kasvaa ensi vuoden aikana niin, että sitä on kuntalaista kohden vuoden lopussa 3 562 euroa, kun sitä oli tämän vuoden alussa alle 3 100 euroa. 

Lue juttu kokonaan keskiviikon Lauttakylä-lehdestä.

Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.