Sahkon lehmuksiin ei enää valoverkkoa

28.09.2017 - 05:24 Minna Karru
Risto Rytin kadun alkupään lehmuksissa valoverkkoja oli ensimmäisen kerran vuonna 2013. Sahkon kerrostalon kohdalla valopuut (kuvassa) kirkastivat maisemaa ensimmäisen kerran kolme vuotta aiemmin. (Kuva: Marja-Liisa Hakanen)

 

Huittislaisia joulunaikaan ihastuttaneita valoverkkoja ei enää asenneta lehmuksiin Risto Rytin kadulla Sahkon alueella.
–Valoista on pidetty ja niitä on kiitelty, mutta puiden kunnon heikkeneminen estää verkkojen käyttämisen jatkossa. Tarkoitus on keksiä joku korvaava vaihtoehto, sanoo yritysasiamies Leena Hakanen.

Puisto- ja puutarhatyöntekijä Teija Lähteenmäen mukaan valoverkoista ovat kärsineet eniten Risto Rytin kadun alkupään lehmukset.
–Ne ovat nuorempia ja hennompia kuin kerrostalojen kohdalla olevat puut. Alkupää on myös tuulisempi paikka, koska siinä kohdassa ei ole korkeita kerrostaloja suojaamassa tuulilta, hän toteaa.
–Tuulen heiluttamat verkot vaurioittavat talven aikana silmuaiheita, joka kesällä näyttäytyy vähempinä lehtinä ja kuivina oksina, eli puiden pahoinvointina. Kuivien oksien poistaminen vaikuttaa siihen, että puista tulee ”muotopuolia”, Lähteenmäki kertoo.
Hänen mukaansa ero on selvä, kun vertaa kadun Säästömarketin puoleisia puita kadun toisen puolen samanikäisiin puihin, joissa valoverkkoa ei ole ollut.
–Valoverkkopuita on koetellut vuosittain myös verkkojen laitto ja poisotto, niitä ei pysty tekemään niin, etteikö puu häiriintyisi, Lähteenmäki sanoo.

Ydinkeskustan lehmusten sinertävänvalkoiset led-valot sen sijaan sytytetään syksyn ja talven edelleen pimeitä valaisemaan.
–Ydinkeskustan puiden valot eivät ole verkossa vaan nauhassa, joiden kiinnitystapa vaurioittaa puita vähemmän, toteaa yleisten alueiden työnjohtaja Ismo Salo.
–Loppusyksystä valonauhojakin tosin poistetaan puista, mutta vain hoitoleikkauksen ajaksi, hän sanoo.
Led-valot syttyivät huittislaispuissa ensimmäisen kerran loppusyksyllä 2013.

 

 

Lue 27.9. Lauttakylä-lehti diginä.
Tilaa Lauttakylä-lehti täältä.

Oletko jo ladannut Raitin?

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.