Huittisten valtuustossa vaihtuu ainakin 11 kasvoa

28.02.2017 - 16:04 Satu Ojala ja Minna Karru
Huittisten valtuustosalin paikat harvenevat, kun kesäkuussa alkavalla kaudella kaupungin asioista on päättämässä 27 valtuutettua.

Huittisten valtuusto muuttuu näissä vaaleissa merkittävästi, sillä ehdokaslistoilta on poissa 11 viime vaaleissa valittua valtuutettua.
Kunnan ääniharavalistan kymmenestä kärkinimestä paikkansa jättää viisi. Muutoinkin tapahtuu isoja äänisiirtymiä, koska valtuustosta poisjäävät ja kauden aikana muualle muuttaneet valtuutetut kokosivat vuoden 2012 vaaleissa melkein viidenneksen äänistä.
Keskustan valtuutetuista ehdolle eivät enää asettuneet pitkän linjan vampulalaisvaltuutettu Asko Ritakallio ja ensimmäisen kauden valtuutettu Sari Harakka.
Vuoden 2012 vaaleissa kaksikko keräsi yhteensä 188 ääntä. Määrä on 12 prosenttia Keskusta-äänten potista. Ritakallio oli koko kunnan ääniharavalistalla seitsemäs ja omassa ryhmässä toiseksi eniten ääniä kerännyt.
Kokoomuksen ehdokkaiden joukossa ei ole viime vaalien oman ryhmänsä ääniharavia Jari Mainetta eikä Outi Kontiota. Koko kunnan ääniharavalistalla Maine oli kolmas ja Kontio viides. Paikkakunnalta muuton vuoksi valtuustopaikasta luopui Joni Haapala ja hänen tilalleen nousi Raine Mäkelä. Mäkeläkin luopui paikastaan kesken kauden ja varajäsenenä valtuustopaikan lunasti loppukaudeksi Tinja Tähtinen, joka on nytkin ehdolla. Nelikolta vapautuu ääniä 366, joka on noin 30 prosenttia Kokoomus-äänistä. Paluun ehdokkaaksi tekee entinen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Lasse Luoto.
Sosialidemokraattien listallakin käy puhuri, sillä paikkakunnalta muuttaneen, listan ääniharava Ashton Peasleyn lisäksi valtuustopaikasta luopuu Pertti Varjokumpu. Peasleyn tilalle noussut Maarit Säilä on ehdolla. Kaksikolta vapautuu 201 ääntä, määrä on 28 prosenttia sdp:n äänistä. Koko kunnan ääniharavalistalla Peasley oli neljäs.
Vasemmistoliiton valtuutettuna pitkän uran tehneen Jukka Kivimäen nimeä ei ole ehdokaslistassa. Hänen 84 ääntään olivat 12 prosenttia vasemmistoliittolaisten äänistä.
Vihreitten ainoana valtuustoon noussut Ida Välimaa muutti pois Huittisista ja hänen tilalleen valtuustoon nousi Anne Bland, joka on ehdolla nytkin. Välimaalta vapautui 98 ääntä, joka on 47 prosenttia vihreiden äänisaaliista. Kunnan ääniharavalistalla Välimaa oli yhdeksäs.
Kristillisdemokraateista valtuustopaikasta luopuu pitkän linjan valtuutettu Veikko Rantanen. Hänen 76 ääntään olivat 60 prosenttia ryhmänsä potista.
Perussuomalaisten listalla ei ole ehdolla Marko Peltosta, joka nousi viime kaudella uutena valtuustoon. Peltosen 57 ääntä olivat kuusi prosenttia perussuomalaisten äänisaldosta.

Kaupungin vaalisivuille

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.