4H:n jäsenmäärät hiipuvat hitaasti

27.06.2019 - 05:26 Pipsa Vatanen
Jaana Kiuru on toiminut 4H-yhdistyksen puolesta muun muassa rastivahtina luontopolkukisoissa, letunpaistajana hiihtokisoissa ja ohjaajana koululaisten metsänviljely-päivässä. –En osaa edes kuvitella, millaista elämä olisi ollut ilman yhdistystoimintaa.

Suomen 4H-liitto vietti viime vuonna 90-vuotisjuhlia. Vuosikymmenien aikana neuvontajärjestö on muuttunut enemmän nuorisojärjestöksi, joka opettaa käytännön ja kädentaitoja.

–Toiminnan painopiste on maaseudun töiden sijaan nykyisin yrittäjyydessä, Sastamalan 4H-yhdistyksen varapuheenjohtaja, keikyäläinen Jaana Kiuru korostaa. Hänet palkittiin tänä keväänä 4H-luottamushenkilön stipendillä.

–Lapset ovat kuitenkin yhtä aktiivisia ja osallistuvia kuin ennenkin, hän jatkaa.

Kuten monet muutkin 4H-yhdistykset, myös Sastamalan 4H kamppailee jäsenkadon kanssa. Yhdistyksessä on nuorisojäseniä 401, joiden keski-ikä on 12,6 vuotta. Aikuisjäseniä on 20.
–Pudotus jäsenmäärissä ei ole radikaali vaan ennemminkin hitaasti hiipuva.

Kiurun mukaan kilpailu harrastusmahdollisuuksista on kovaa. Lapsia, mutta myös vanhempia revitään moneen suuntaan. Yksi uhka on kerhopaikkojen konkreettinen häviäminen.
–Kerhoja on pidetty esimerkiksi vanhoissa kyläkouluissa. Näitä puretaan tai muutetaan asuintaloiksi.

 

 

 

Lue lisää Jaana Kiurun 4H-tekemisistä tämän viikon Lauttakylä-lehdestä.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.