Robotista apua arkeen

27.06.2018 - 05:04 Pipsa Vatanen
Irja ja Raimo Kiiveri ovat olleet naimisissa vuodesta 1966 lähtien. Irja Kiiverin muistisairaus hiipi pariskunnan arkeen muutama vuosi sitten. Taustalla kotihoitajat Joni Sipolainen ja Roosa Halkilahti.

Huittislaisten Kiiverien keittiössä pöydällä istuu tuore tuttavuus. Väriltään valkoinen, muodoltaan pyöreä laatikko on nimeltään Anna. Hän on lääkerobotti.
−Enää minun ei tarvitse huolehtia, että herään ajoissa aamulla ottamaan lääkkeen, Irja Kiiveri kertoo.

Moderni lääkerobotti muistuttaa lääkkeen otosta ja annostelee kertalääkkeen annospussiin. Irjalla kone on ollut kokeilussa neljä viikkoa. (..)

Puoli vuotta kestävä kokeilu päättyy marraskuun lopussa. Huittisissa on nyt käytössä kahdeksan robottia, kaikkiaan niitä on 10
−Pari kotihoidon asiakasta tarvittaisiin vielä lisää. Asiakas voisi olla sellainen, jolla on alkava muistisairaus tai paljon lääkitystä. Lääkevastaisille robotti tuskin sopii.

Pilottivaiheessa lääkerobotin käyttö ei maksa asiakkaalle mitään. Annosjakelusta vastaa Huittisten apteekki, joka veloittaa 6,80 euroa asiakasta kohden viikossa. Kaupunki maksaa annosjakelun eli asiakkaalle ei tule pilotoinnista kustannuksia. Asiakas kustantaa ainoastaan lääkkeensä.

 

 

 

 

Lue juttu kokonaisuudessaan tämän viikon Lauttakylä-lehdestä
tai digilehdestä.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.