Muovia kuin meren mutaa

27.04.2018 - 05:16 Mikko Perttunen
Pirjo Saastamoinen on harmissaan siitä, että kaikki pakataan nykyään muoviin.

Muovi on ollut – kirjaimellisesti – pinnalla viime kuukaudet, kun kuvamateriaali ja laskelmat merissä jo olevasta ja jatkuvasti sinne päätyvästä muoviroskasta ovat järkyttäneet Suomessakin. Tyynenmeren roskapyörteen arvioidaan olevan jopa moninkertaisesti Suomen kokoinen.

–Kyllähän se näyttää ja kuulostaa aivan kamalalta, vampulalainen Pirjo Saastamoinen myöntää.

Masentavinta tilanteessa on se, että vaikka Suomessa kuinka yritettäisiin kierrättää ja olla roskaamatta, sotketaan esimerkiksi Aasian maissa luontoon sellaiset määrät muovia, että suomalaisten panos on lopulta vain marginaalissa.

Se vähäkin olisi kuitenkin tehtävä. Ja vaikka emme voi yksin pelastaa maapalloa, oman ympäristömme viihtyvyyteen voimme vaikuttaa. Osaavat ne suomalaisetkin nimittäin sotata:

–Olemme Marttojen kanssa siivonneet kylän raittia keväisin, on pidetty sellainen oikein siivouspäivä. Ihmiset, jotka liikkuvat esimerkiksi pyörällä tai kävellen voisivat hyvin kerätä vaikkapa pullot tien poskesta sellaisia nähdessään ja viedä ne kauppaan, Saastamoinen neuvoo.

 

 

 

Lue juttu loppuun tämän viikon Lauttakylä-lehdestä
tai digilehdestä.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.