Jätevesiremontilla alkaa olla kiire

26.09.2018 - 05:23 Sari Mäkelä
Alipainevessan muovisäiliö vetää 3 000 litraa. Säiliön ympäristö on salaojitettu, etteivät ympäröivät vedet pääse puristamaan säiliötä ”rusinaksi”. Juha Suomela (vas.), Matti Forsman ja Jouni Musakka tutkivat korotusputkeen sijoitettua märkäimuria.

Ranta- ja pohjavesialueiden kiinteistöjen jätevesiremontin takaraja on lokakuun lopussa 2019. Monilla tarvittavat jätevesien puhdistusjärjestelmät ovat niin Huittisissa kuin muuallakin Suomessa vielä tekemättä.

–Vaikka kaikki tämän maan kaivurit laitettaisiin jätevesihommiin, ei kaikkia töitä ehdittäisi tehdä aikarajaan mennessä, uskoo Huittisten kaupungin ympäristöinsinööri Matti Forsman.

–Mutta kun kiinteistöjen omistajilla ja asukkailla itsellään on halu laittaa jätevesiensä johtaminen ja käsittely kuntoon oman viihtyisyytensä, pohjavesien, vesistöjen ja muun ympäristön suojelemiseksi, ovat asiat jo aika hyvällä mallilla.

Forsman tietää, että vaikka ensimmäiseen jätevesiasetukseen vuonna 2004 suhtauduttiin kielteisesti, alettiin paitsi uusiin myös vanhoihin kiinteistöihin laittaa asetuksen vaatimukset täyttäviä järjestelmiä. Kun lainsäädäntöä kohtuullistettiin järkevälle tasolle, on jätevesijärjestelmien
rakentaminen taas vilkastunut.

 

 

 

Lue juttu loppuun tämän viikon Lauttakylä-lehdestä
tai digilehdestä.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.